Kinesiske medier advarer USA

Kinas offisielle nyhetsbyrå advarer om at kontakten med USA vil møte mer press og utfordringer etter Donald Trumps beslutning om å merke Beijing som en rival.

Xinhua News Agency meldte tirsdag at beslutningen gjenspeiler en seier for haukene i den amerikanske presidentens administrasjon. I meldingen het det at Trumps holdning sannsynligvis innebærer at kinesiske og amerikanske relasjoner innen økonomi og handel vil bli satt under enda mer press og bli utsatt for større utfordringer.Avisen Global Times, som publiseres av det styrende kommunistpartiet, sa at strategien «gjenspeiler Washingtons motvilje mot å akseptere realiteten i Kinas fremgang».Donald Trump gjentok mandag doktrinen «America first» og varslet en tid preget av hard konkurranse da han la fram USAs nye nasjonale sikkerhetsstrategi.I dokumentet der det redegjøres for strategien, omtales både Kina og Russland som «revisjonist»-stater som anklages for å gjøre hva de kan for å bryte ned amerikanske verdier og interesser.Teksten er utformet i et usedvanlig hardt språk, ifølge nyhetsbyrået AFP.– Kina forsøker å erstatte USA i India-Stillehavsregionen, utvide rekkevidden for den statsdrevne økonomiske modellen og rokere regionen til sin fordel, heter det.(©NTB)