NUPI-forsker: Liten risiko for krig med Russland

NUPI-forsker Jakub Godzimirski sier Russland ikke vil tjene på en væpnet konflikt med vesten. Han anslår at det er 5 prosent risiko for krig med naboen i øst.

Thanassis Stavrakis

Godzimirski har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i 20 år. Han ser ikke for seg at Russland sikter seg inn på en invasjon av Norge, skriver  ABC Nyheter.Forskeren tror heller ikke forholdet til vår store nabo i øst blir forverret av at 300 amerikanske soldater befinner seg på norsk jord. Det står i kontrast til retorikken da sjefen for det amerikanske marineinfanteriet var på førjulsbesøk hos soldatene på Værnes. Han snakket om en mulig storkonflikt.– Jeg håper jeg tar feil, men en krig er i gjæring. Deres nærvær her plasserer dere i en kamp, en informasjonskamp og en politisk kamp, sa general Robert Neller. Godzimirski sier uttalelsen må tas med en klype salt og minner om at «generaler lever for krig, og av krig».– Selv om Russland kan oppnå noe militært på kort sikt, så er det ikke i deres interesse å være involvert i en lengre konflikt. Vest-Europa er jo deres største handelspartner, sier Godzimirski. Han ser for seg at Russland kan utfordre vesten, men i form av informasjonskrig heller enn militære handlinger.– Ingenting kan utelukkes, men jeg anser sjansen for at Norge havner i en væpnet konflikt med dem, for fem prosent, sier forskeren.(©NTB)