Ny avtale mot uregulert fiske i Polhavet

Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

En internasjonal enighet er kommet på plass for å forhindre uregulert fiske i Polhavet.Avtalen er inngått mellom de fem kyststatene rundt Nordpolen, det vil si Norge, Russland, USA, Canada og Danmark. I tillegg har Kina, Japan, Sør-Korea, Island og EU undertegnet.– Jeg er glad for at partene nå er enige om en avtale mot uregulert fiske i Polhavet og et styrket forskningssamarbeid. Avtalen er viktig for forvaltningen av havet rundt Nordpolen og bidrar til det globale arbeidet for å begrense uregulert fiske, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).Enigheten ble oppnådd i Washington DC etter fem runder med forhandlinger. I avtalen lover partene å avstå fra uregulert fiske i internasjonalt farvann i Polhavet.Kommersielt fiske i disse delene av Polhavet regnes ikke som sannsynlig med det første. Men de arktiske områdene blir raskt varmere, noe som på sikt kan gjøre dem mer attraktive for fiskere.Formålet med den nye avtalen har vært å sikre at eventuelle framtidige fiskerier foregår på en bærekraftig måte.EUs fiskerikommissær Karmenu Vella berømmer avtalen.– Den vil fylle et viktig gap i det internasjonale forvaltningsrammeverket for havene, sier han.


Les også