Putin vil oppgradere forsvaret

Russlands president Vladimir Putin ønsker å fornye det russiske militæret og sier landet må være en verdensleder når det kommer til forsvar.

Russian President Vladimir Putin steps off a plane upon arrival for the G-20 summit in Hamburg, northern Germany, Friday, July 7, 2017. After weeks of anticipation, President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin will meet at an international summit in Germany. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Alexander Zemlianichenko

Uttalelsen kom under et møte med Russlands øverste militære ledere fredag.Den russiske presidenten kritiserte hva han kalte USAs og NATOs økende tilstedeværelse i Europa og sa at Moskva bør bygge en kraftig, moderne hær for å beskytte sin suverenitet og sikre at landets interesser er beskyttet.– Vi må følge med på forandringene i verdens maktbalanse, først og fremst nær Russlands grenser, sa Putin under møtet.NATO gikk tidligere i desember ut og uttrykte bekymring for et russisk rakettsystem som kan bære atomvåpen, og sa at det ser ut til å bryte nedrustningsavtalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) fra 1987.I henhold til avtalen ble det forbudt med alle typer landbaserte krysserraketter av mellomdistansetypen, det vil si med rekkevidde mellom 500 og 5.500 kilometer.NATOs bekymring knytter seg til russiske krysserraketter av typen 9M729. Myndighetene i Washington skal sitte på opplysninger som tyder på systemet er under utvikling, og at det kan gi Moskva muligheten til å starte et atomangrep mot Europa med lite eller intet varsel.Fredag slo Putin tilbake og hevdet at det er USA som bryter INF-avtalen. Russland hevder at det amerikanske antirakettsystemet Patriot , som er utplassert i Polen og Romania og er beregnet på å avskjære fly og raketter i lufta og stanse angrep, kan gjøres om til et angrepsvåpen mot Russland.– USA er på vei mot å ødelegge INF-avtalen, hevdet Putin fredag.(©NTB)