– Russland forsøker å destabilisere Europa

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson anklaget Russland for å destabilisere Europa da han fredag møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva.

– Vårt forhold til Russland kan ikke være «business as usual» når Russland forsøker å destabilisere Europa, sa Boris Johnson, som nevnte Ukraina som et eksempel.Johnson tilføyet at Russland og russiske ledere har valgt en rolle som er i direkte opposisjon til Vesten.– Situasjonen er vanskelig, men vi vil samarbeide med dere på flere punkter. Vår plikt er å samarbeide for fred og sikkerhet, la Johnson til.Lavrov poengterte at Russland og Storbritannia er partnere i FNs sikkerhetsråd og i G20, og at samarbeid på tross av uenigheter lar seg gjøre. Men også han la vekt på den spente situasjonen mellom landene.– Det er ingen hemmelighet at våre relasjoner er alvorlig svekket, sa Lavrov.Kjølig Theresa MayDette er det første offisielle britiske besøket til Russland på ministernivå på fem år. Det kan signalisere en forbedring i forholdet mellom landene etter flere år med stridigheter. Fredagens møte skjer etter at Johnson i april avlyste en planlagt tur etter at Russland ga sin støtte til president Bashar al-Assad.Utgangspunktet er imidlertid vanskelig etter at Russland det siste året er blitt anklaget for å prøve å påvirke valg i flere vestlige land. Den britiske statsministeren Theresa May har ifølge Reuters tidligere sagt at hun og hennes utsendte utenriksminister har et «veldig enkelt budskap» til russerne.– Vi vet hva dere gjør, og dere vil ikke lykkes med det, sa hun