Sørafrikansk domstol vurderer riksrett mot Zuma

Grunnlovsdomstolen i Sør-Afrika skal i løpet av fredag ta stilling til om det skal innledes riksrettssak mot president Jacob Zuma.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma (AP Photo/Ivan Sekretarev, pool)
Politikk

Opposisjonen forsøker å tvinge parlamentet til å innlede en straffeprosess mot presidenten. Han blir beskyldt for å ha fått utført oppgraderinger av sin privatbolig som er grunnlovsstridig.Retten holdt en høring om saken i september, men har ennå ikke fattet noen beslutning. Nå er den lovet fredag, ifølge medier og opposisjonspartier i landet.Zuma brukte for noen år siden offentlige midler til å pusse opp sin private bolig i Nkandla i provinsen KwaZulu-Natal. Allerede i fjor kom domstolen fram til at presidenten måtte betale tilbake noen av de rundt 150 millioner kronene som ble brukt. Zuma har siden tilbakebetalt cirka 5,2 millioner kroner.Den 75 år gamle ANC-veteranen har fått en rekke korrupsjonsanklager rettet mot seg, og kritikere krever at han trekker seg fra neste presidentvalg, som skal holdes i 2019. En rettsprosedyre kan øke presset på ham til å trekke seg.Zumas posisjon ble svekket da han i forrige uke ble erstattet som regjeringspartiet ANCs leder av Cyril Ramaphosa. Men hans tilhengere har fortsatt nøkkelposisjoner i partiet, og han har overlevd flere mistillitsavstemninger i parlamentet.

jacob zuma
Nyheter
Politikk