Stor usikkerhet foran valget i Catalonia

Det er ventet svært høy deltakelse i regionalvalget i det konfliktfylte Catalonia torsdag, men det er knyttet stor usikkerhet til selve resultatet.

Den opphetede konflikten i Catalonia, mellom nasjonalister som ønsker løsrivelse og de som fortsatt vil være en del av Spania, mobiliserer velgerne. Avisa La Vanguardia skriver at man venter en valgdeltakelse på over 80 prosent.Men hva resultatet blir, er man langt mindre sikre på.De fleste meningsmålingene gir uavhengighetspartiene færre seter i den regionale forsamlingen enn det som ble resultatet i forrige valg i 2015. Sammen med det venstreradikale partiet Podemos, kan separatistene få flertall, men da vil situasjonen bli en annen, skriver The Wall Street Journal.Avisen peker på at Podemos støtter katalanernes krav om folkeavstemning i spørsmålet om løsrivelse fra Spainia, men at det må skje i lovlige former. Podemos ønsker at Catalonia skal være en del av Spania.SvekketSpanske myndigheter utlyste nyvalg etter å ha tatt kontroll over regionen og oppløst regionalforsamlingen som følge av den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse i oktober.Mye tyder altså på at separatistene kan komme svekket ut av valget. Og selv om de skulle vinne, vil de trolig ikke gjøre et nytt forsøk på ensidig å erklære katalansk uavhengighet.Erklæringen om uavhengighet som de framsatte i oktober, fikk ikke internasjonal støtte. Ingen støttet «den nye republikken». Og over 3.000 bedrifter flyttet sine virksomheter ut av provinsen i frykt for de økonomiske konsekvensene av en løsrivelse.