Storstreik i protest mot oppsigelser i Israel

Flere hundre tusen israelere gikk ut i streik søndag, i solidaritet med de ansatte i legemiddelgiganten Teva som sier opp 14.000 ansatte.

Teva er verdens største produsent av såkalte synonympreparater, og 1.750 av arbeidsplassene som forsvinner er i Israel.Israels største fagorganisasjon Histadrut tok søndag sine medlemmer ut i en halv dags generalstreik, noe som lammet alt fra departementer og banker, til fabrikker, helsesektoren, børsen og rettsvesenet.Flytrafikken til og fra Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv ble også rammet av streiken, og det samme ble virksomheten ved landets havner.Streikende arbeidere blokkerte også gater og veier flere steder, blant annet nær en av Tevas fabrikker i Jerusalem.BestikkelserTeva har de siste 40 årene vokst til å bli en gigant innen synonympreparater, kopier av kjente legemidler som inneholder samme virkestoff som originalpreparatet. Dette har vært mulig ettersom mange medisinske virkestoffer ikke er patentbeskyttet.For ett år siden erkjente legemiddelgiganten å ha betalt bestikkelser for å sikre økt salg i Russland, Ukraina og Mexico. Det resulterte i søksmål fra amerikanske myndigheter, som endte med et forlik og drøyt 4,5 milliarder kroner i bøter.KjempegjeldSelskapet har siden slitt. Til tross for at den israelske stat har bidratt med subsidier og skattekutt til en verdi av over 180 milliarder kroner, har selskapet nå opparbeidet seg en gjeld på nærmere 300 milliarder kroner, skriver Jerusalem Post.Verdien av Teva-aksjen, som er notert på New York-børsen, har falt med nesten 60 prosent i år.Torsdag sendte Tevas danske direktør Kåre Schultz, som overtok i september, brev til alle de ansatte og varslet omfattende nedbemanning og omstrukturering.– Dette er helt avgjørende for å kunne gjenopprette vår finansielle sikkerhet og stabilisere virksomheten, skrev han.(©NTB)