Trump presenterer sin nye strategi

President Donald Trump legger mandag ettermiddag fram sin nasjonale sikkerhetsstrategi der slagordet «Amerika først» står i sentrum.

United States President Donald Trump speaks during the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Tuesday, Sept. 19, 2017. (AP Photo/Seth Wenig) Seth Wenig

Presentasjonen skal skje klokken 14 (klokken 20 norsk tid) i Washington. Ifølge en høytstående tjenesteperson i Det hvite hus kommer Trumps nasjonale sikkerhetsstrategi til å inneholde betydelig mer fokus på innenlandsk sikkerhet og landets grenser, sammenlignet med Trumps forgjengere.– Den nasjonale strategien har til hensikt å gjenspeile det som presidenten allerede har gjort, sier kilden til DPA.Planlegging av muren langs Mexicos grense har startet, men Kongressen har ennå ikke gitt grønt lys til mesteparten av prosjektet, som under valgkampen var et av Trumps største løfter for å hindre ulovlig innvandring og smugling.Trumps presentasjon mandag er også ventet å fokusere på økonomi. Skattekutt, avbyråkratisering og oppheving eller reforhandling av handelsavtaler er sentrale elementer her. Balanse i det økonomiske forholdet til andre land, da spesielt Kina, skal prioriteres.– Det nye dokumentet befester oppfatningen om at Amerikas økonomiske sikkerhet er nasjonal sikkerhet, sier en tjenesteperson til AFP.Arbeidet med strategien har pågått i et års tid, ifølge AFP. Trumps regjering ga sin tilslutning til dokumentet i forrige uke.Trumps forgjenger Barack Obama la fram tilsvarende dokumenter i 2010 og 2015. Da framhevet Obama klimaendringer som en nasjonal sikkerhetsprioritering.(©NTB)