USA vil ha inntil fire kampfly på Rygge i Østfold

USAs Rygge-planer skal drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Jagerfly av typen F-16 - Foto: AP

Denne uken ble det kjent at Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett med 10,3 millioner dollar. USA vil bruke 90 millioner kroner på å gjøre Rygge flyplass i stand til amerikanske kampfly.Ifølge prosjektbeskrivelsen  ønsker USA at Rygge kan huse inntil fire F-22 Raptor kampfly ved behov.Jagerflyene F-15, F-16, F-22 og F-35 nevnes spesielt i prosjektet som er koordinert med vertsnasjonen Norge.Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad  har amerikansk forsvarspersonell ved flere anledninger besøkt Rygge flystasjon det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet.Forsvarsdepartementet påpeker at Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet. Nå skal saken drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.– Jeg skal ikke forskuttere debatten, men jeg tror at den kommer til å gå i kjente skillelinjer, sier Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsmann i Høyre til TV 2.(©NTB)