68 kommuner kan måtte kutte eiendomsskatten

Regjeringen vil redusere makssatsen for eiendomsskatt. Det kan tvinge 68 kommuner til å kutte skatten og gå glipp av flere hundre millioner kroner.

I dag kan kommunene kreve inn inntil 7 promille i skatt på bolig- og fritidseiendommer. Den nye regjeringen vil endre den øvre grensen til 5 promille, skriver Dagens Næringsliv .– Regjeringens endring er kanskje valgt for å oppnå maksimal politisk effekt med minst mulig virkning for budsjettene, sier områdedirektør Helge Eide i KS.Over 300 millioner360 kommuner har eiendomsskatt, men ifølge Eide er det bare 68 som har en sats på mellom 5 og 7 promille og som dermed blir påvirket av en eventuell endring. KS mener en redusert makssats vil føre til at kommunene går glipp av inntekter på 350–400 millioner kroner. Fremskrittspartiet har beregnet inntektstapet til 337 millioner kroner, skriver Dagbladet.Partiet har lenge prioritert fjerning av eiendomsskatten, og Frp-leder Siv Jensen sier seg tilfreds med å ha kommet et stykke på vei med Jeløy-plattformen. Men de tre blågrønne partiene har ikke flertall på Stortinget, og uten støtte utenfra, kan risikerer de dermed å lide nederlag.Neppe KrF-støtteKrFs kommunalpolitiske talsperson, Torhild Brandsdal, går allerede langt i å antyde at hennes parti ikke vil bidra til et kutt.– Hvis de forventer at vi skal skrive under på det, så gjør vi ikke det. Det er riktignok ikke drøftet i stortingsgruppa, men jeg føler meg sikker på at jeg har mine ord i behold der, sier Bransdal.(©NTB)