Stoltenberg får Tyrkia-konflikt i fanget

Evan Vucci

Tyrkias offensiv i det nordlige Syria har ført NATO-allierte på full kollisjonskurs med hverandre. Nå havner saken hos NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel sa torsdag at han har bedt NATOs generalsekretær om å ta initiativ til konsultasjoner internt i NATO om situasjonen.Stoltenberg forteller selv at han er i regelmessig kontakt med både tyrkiske og amerikanske ledere om saken.– Jeg oppfordrer til direkte kontakt mellom USA og Tyrkia for å svare på disse utfordringene, sier han.Tyrkia mot USADen tyrkiske offensiven har skapt betydelig uro i alliansen.Det skyldes spesielt den spenningen som har oppstått mellom Tyrkia og USA. Den tyrkiske offensiven er rettet direkte mot den kurdiske YPG-militsen, som har vært en av USAs viktigste allierte i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria. Kampene har så langt vært konsentrert rundt den kurdiskkontrollerte enklaven Afrin nordvest i Syria.Gabriel sier Tyskland nå samarbeider med Frankrike for å forsøke å forhindre at situasjonen tilspisser seg ytterligere.Samtidig fryser Gabriel samtalene med Tyrkia om planlagte våpenavtaler.– Det er åpenbart for den tyske regjeringen at vi ikke kan sende våpen til områder der spenningen er høy, og det vil vi heller ikke gjøre, sier han.Brifet de allierteTyrkia ga tidligere denne uka sine allierte i NATO en orientering om militæroffensiven.– Ustabiliteten i Afrin-regionen den siste tida ble tatt opp i forbindelse med en uformell brifing i NATO-rådet den 23. januar, sier en NATO-tjenestemann som uttaler seg anonymt om saken.Etter det NTB kjenner til, skal Tyrkia ha framholdt overfor sine allierte at offensiven utgjør legitimt selvforsvar under artikkel 51 i FN-charteret.Tyrkia har rett til selvforsvar, understreker Stoltenberg.– Men det er viktig at dette skjer på en proporsjonal og avveid måte. Det er budskapet mitt hver gang jeg diskuterer denne saken med de ulike lederne i NATO, inkludert politiske ledere i Tyrkia, sier han.TelefondiplomatiStoltenberg snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon senest 16. januar.NATOs visegeneralsekretær Rose Gottemoeller var dessuten på besøk i Tyrkia mandag og tirsdag denne uka.Det er foreløpig ikke kjent hvordan Tysklands oppfordring til Stoltenberg vil bli fulgt opp. Den tyrkiske offensiven gjennomføres formelt utenfor rammene av NATO.USAs president Donald Trump snakket med Erdogan på onsdag. Trump ba da Tyrkia om å trappe ned militæroffensiven.Erdogan har på sin side antydet at offensiven kan bli utvidet til byen Manbij. Der står amerikanske soldater utplassert.(©NTB)


Les også