Trump forsøker å stanse bok om livet i Det hvite hus

Manuel Balce Ceneta

Donald Trump forsøker nå å stanse boka «Fire and Fury», som skal utgis i neste uke. Presidenten er en flott mann, sier Steve Bannon, en av bokas hovedpersoner.

Flere medier har allerede lekket deler av innholdet i boka, som skal være basert på en rekke intervjuer med personer som har kjennskap til livet i Det hvite hus etter at Trump ble president.Ifølge The Washington Post har Trumps advokat Charles J. Harder sendt et varsel om et mulig søksmål til forfatteren Michael Wolff og forlagssjefen i Henry Holt and Co. Trump har også truet med søksmål mot sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som er blant dem som retter kraftig kritikk mot Trump og hans familie i boka, som har undertittelen «Inside the Trump White House»– Bannon mistet forstandenBannon selv fastholder at Trump er «en flott mann», og at han støtter ham på alle mulige måter.– Du vet jeg støtter ham dag ut og dag inn, enten på reise gjennom landet med Trumps mirakeltale eller i showet eller på nettsiden, sa Bannon til radiokanalen Sirius XM onsdag kveld.Få timer tidligere anklaget Trump ham for å ha gått fra vettet.– Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben, han mistet forstanden, heter det i en uttalelse fra Trump.Omstridt forfatterI boka beskylder Bannon blant annet Trumps sønn Donald jr. og svigersønn Jared Kushner for forræderi. I tillegg spår han at den pågående Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger.Boka inneholder i tillegg påstander om at Trump slett ikke ønsket å være president, at han spiser cheeseburgere fra McDonalds fordi han er redd for å bli forgiftet, og at datteren Ivanka håper å bli USAs første kvinnelige president.Michael Wolff sier selv at boka er basert på over 200 intervjuer, og han hevder at han nærmest har hatt en fast plass i sofaen i Det hvite hus.Kritikere hevder imidlertid at Wolff har et anstrengt forhold til sannheten, og at han tidligere har brukt sin egen fantasi til å dikte opp situasjoner. Han har ifølge The Washington Post også erkjent å ha løyet i en annen bok han har skrevet.– Bannon svekketOppgjøret mellom Trump og Bannon betyr ingen vesentlig svekkelse av Trump, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen. Derimot er Bannons politiske innflytelse sterkt svekket.– Bannon er blitt mer og mer isolert, og han er langt fra så mektig som før. I valget mellom Bannon og Trump så velger nesten alle Trump, sier Snoen til NTB.Bannon fikk i fjor sparken fra Det hvite hus etter sju måneder, og han er nå tilbake som sjef for det høyreorienterte nettstedet Breitbart. Han har fortsatt å jobbe for en utskiftning av etablissementet i Det republikanske partiet, og ifølge Snoen har han oppfattet seg selv som en spydspiss for Trumps politikk utenfor Det hvite hus.MobilforbudSamtidig har det torsdag blitt kjent at verken ansatte eller besøkende heretter vil få bruke private mobiltelefoner i regjeringskontorene i Det hvite hus. – Sikkerheten og integriteten til de teknologiske systemene i Det hvite hus har øverste prioritet for Trump-administrasjonen, sa president Donald Trumps presserådgiver Sarah Huckabee Sanders torsdag.Mobilforbudet gjelder i hele «West Wing» – vestfløyen hvor kontorene til presidenten og hans stab befinner seg. Også andre typer privat elektronisk kommunikasjonsutstyr blir forbudt fra og med neste uke.De ansatte i Det hvite hus vil i stedet måtte bruke mobiltelefoner de har fått av arbeidsgiveren.Regelendringen skyldes ikke frykt for lekkasjer, ifølge Sanders. Trump anklaget onsdag sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon for å ha lekket uriktige opplysninger til mediene.(©NTB)(©NTB)