USA trekker seg ikke fra atomavtalen med Iran

President Donald Trump trekker ikke USA fra atomavtalen med Iran, men varsler nye sanksjoner mot landet.

Fra samtalene om det iranske atomprogrammet i Genève. Reuters / Reuters
Politikk

De nye sanksjonene er imidlertid ikke knyttet til Irans atomprogram, men til landets utvikling av raketter, brudd på menneskerettighetene og myndighetenes sensur, opplyser Det hvite hus.Iran inngikk i 2015 en avtale med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU om å trappe ned sitt atomprogram og åpne sine anlegg for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mot at FN opphevet de økonomiske sanksjonene mot landet.IAEA har siden overvåket avtalen nøye og hittil konkludert med at iranerne overholder sine forpliktelser. Ifølge IAEA har Iran redusert lagrene av lavanriket uran og tungtvann til det avtalte, og landet har heller ikke produsert mer høyanriket uran enn lovet. Arbeidet med Arak-reaktoren har heller ikke startet opp igjen.«Katastrofalt dårlig»President Donald Trump har på sin side betegnet avtalen som «katastrofalt dårlig», truet med å slå en strek over den og gjeninnføre atomsanksjonene mot landet.Motvillig unnlater han nok en gang å gjøre dette, men truer nok en gang med at det er siste gang.USA innfører derimot nye sanksjoner mot i alt 14 iranske statsborgere og selskaper, men understreker at det ikke har noe med landets atomprogram å gjøre.

atomavtale
iran
Nyheter
Politikk