Stortinget åpner for å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager

Barnehage - Foto: Scanpix

Opposisjonen på Stortinget sørger for at regjeringen må utrede lovendringer som kan gi kommunene adgang til å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager.

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen er opprørt over vedtaket som stortingsflertallet senere tirsdag ventes å fatte. Det baserer seg på et forslag fra KrF og Arbeiderpartiet.– Arbeiderpartiet ønsker å gjøre vanskeligere for private å drive barnehager. Målet deres er å kunne nekte private barnehager å drive i sine egen kommuner. Det ser vi de allerede prøver på i Oslo, der Ap, SV og Rødt sammen gjør alt de kan for å kneble de private barnehagene, hevder Frp-representanten.KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan pekte i debatten på at dagens lovverk ikke åpner for å la kommunen prioritere ideelle barnehager foran kommersielle ved tildeling av tilskudd.– Vi vil ha en utreding som kan avklare mulighetene for et skille. Så ber vi om at regjeringen kommer tilbake til Stortinget og beskriver mulighetsrommet som finnes, sa Grøvan i debatten ifølge barnehage.no .Frp-leder Siv Jensen uttalte tidligere tirsdag til Aftenposten at hun mener Ap driver en heksejakt på private barnehageeiere, mens statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget i forrige uke gikk ut mot det hun beskrev som en aggresjon mot private barnehager.Nå slår Aps Martin Henriksen tilbake mot det han beskriver som desperate påstander.– Jeg kan opplyse Frp om at ideelle barnehager også er private. Dette viser at Frp er mer opptatt av å verne store, kommersielle kjeder enn ideelle, sier Henriksen til NTB. Han mener uttalelsene bidrar til usikkerhet om regjeringen virkelig vil følge opp stortingsvedtaket på en skikkelig måte.– Dette må bli en reell utredning og ikke et skuespill, sier han.(©NTB)