Varsler og avhopper Edward Snowden advarer mot en demokratiskandale og etterlyser åpenhet og debatt om E-tjenesten i Norge.Via en videolink fra sitt asyl i Russland deltok Snowden på et debattmøte på Samfundet i Trondheim søndag, skriver . Han etterlyste mer debatt og åpenhet rundt norsk etterretningsvirksomhet.– Publikum, selv store deler av den norske regjeringen, ble villedet når det gjelder hensikten med overvåkingen og basen. Norske politikere har ikke kjent til omfanget, sa den tidligere etterretningsanalytikeren og viste til avsløringene av omfattende datainnsamling fra Eggemoen ved Hønefoss. Det er ikke avklart om innsamlingen er lovlig.– Det er mulig de finner ting som ikke er lovlige, men virksomheten der det ble oppdaget, er heller ikke lovlig, sa Snowden.– Skal lovene da endres for å tillate det? Det er mulig dere ønsker det. Men det må være en åpen debatt om det. Det er ikke en etterretningsskandale dere må passe dere for. Det er en demokratiskandale.I 2013 avslørte Snowden USAs storstilte overvåkingsprogrammer. Etter å ha lekket dokumenter han skaffet gjennom jobben i etterretningstjenesten NSA, har han levd i midlertidig asyl i Russland.