Høyre vil ha mikroplastfilter i vaskemaskiner

Om tre år kan det bli forbudt å selge vaskemaskiner og tørketromler som ikke er utstyrt med et eget mikroplastfilter.

Politikk

– Vi må vurdere en lang rekke tiltak som begrenser utslipp av mikroplast i havet. En av kildene til slik forurensning er vaskemaskiner og tørketromler, sier Høyres Stefan Heggelund til NTB.Han leder et utvalg i Høyre som skal legge fram en resolusjon for grønn omstilling under landsmøtet senere i vår. Å utrede krav om mikroplastfilter på vaskemaskiner og tørketromler er et av forslagene. Målsettingen er å få et slikt påbud på plass i 2021.Stort problemHeggelund viser til at 8 millioner tonn plast hvert år havner i havet. Dersom utviklingen fortsetter i dagens tempo vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050, poengterer han.– Om du vasker en fleecejakke for eksempel, så kan den slippe ut så mye som 250.000 mikroskopiske plastpartikler per vask. Et mikroplastfilter vil kunne begrense eller forhindre dette utslippet, sier han.

stefan heggelund
Nyheter
Samfunn
Politikk