– I dag er dagen der jeg skal ta på alvor at Stortinget gir meg kraftig kritikk. Statsministeren har på vegne av regjeringen sagt unnskyld. Jeg vil også si unnskyld for kommunikasjonen i saken. Spesielt rettet til dem som ble rammet av terroren i Norge i 2011, sier hun til Dagbladet. Hun vil ikke kommentere oppslag i pressen om at statsministeren flere ganger skal ha bedt henne fjerne det kontroversielle Facebook-innlegget om Arbeiderpartiet og terroristers rettigheter.– Jeg kommenterer aldri våre samtaler. Erna er en veldig, veldig god sjef. Hun er omtenksom overfor de hun jobber sammen med. Det setter jeg stor pris på. Sånne saker er tøffe, sier hun.Avviser kobling til 22. juliListhaug understreker at det aldri var i hennes tanker at innlegget på noen måte skulle kobles med terroren som rammet Norge i 2011. Timingen var at saken om fremmedkrigere og rikets sikkerhet ble avgitt i Stortinget.– Jeg har stor sympati med dem som ble rammet av Utøya-terroren. Jeg forstår at det er veldig sterke følelser i sving. Hadde jeg trodd at innlegget mitt kunne kobles til Utøya, ville jeg aldri lagt det ut, sier Listhaug, som svarer bekreftende på spørsmål om hun akter å se filmen om Utøya som nå går på norske kinoer.En beklagelse vil ikke være nok for å forhindre at Listhaug blir møtt med den kraftigste kritikk en statsråd kan få av Stortinget, etter mistillit. En samlet opposisjon stiller seg bak et såkalt daddelforslag, som ble lagt fram av SV-leder Audun Lysbakken under debatten om foreslåtte endringer i statsborgerloven.Farlig Ap-hatHan mener Listhaug har gitt næring til et hat mot Arbeiderpartiet som finnes der ute.– Det finnes et ulmende hat i vårt samfunn som er farlig. Blant de mest populære og hatefulle konspirasjonsteoriene er at Ap er forrædere som ikke bryr seg om Norges frihet og sikkerhet. Vi vet hva dette hatet kan føre til, sa han i debatten.Daddelvedtaket som Stortingets flertall samler seg om, slår fast at det er sterkt kritikkverdig at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit. Sist det skjedde, var da Anders Anundsen fikk sterk kritikk for snart tre år siden.– Avgrenset uenighetSelve saken dreier seg om det skal være mulig å frata mulige fremmedkrigere statsborgerskap og pass uten domstolsbehandling. Høyre og Frp er alene på Stortinget om å gå inn for dette, og misnøyen med de øvrige partiene var altså grunnen til at Listhaug la ut Facebook-posten som hevdet at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».– Usaklig, spekulativ og feilaktig i en grad som ikke er en statsråd verdig, konstaterte KrF-leder Knut Arild Hareide under debatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa det slik:– Når en slik avgrenset uenighet – viktig nok i seg selv – men tross alt avgrenset – får spinne ut av kontroll med det totalt falske, uakseptable og uverdige angrepet på Arbeiderpartiet, da setter justisministere samfunnsdebatten på et farlig spor. Hun nører opp under holdninger vi heller bør bekjempe. Hun svekker den samlede fronten vi trenger i kampen mot terror.Venstre stemmer imotStatsminister Erna Solberg (H) sa torsdag morgen til NRK at daddelvedtak vanligvis fremmes om Stortinget ikke har blitt informert godt nok om noe eller ved svak embetsutførelse. Det at uttalelser utenfor Stortinget blir trukket inn i Stortinget, mener hun er nytt.– Jeg har allerede bedt om unnskyldning for Sylvi Listhaugs uttalelser. Så må Stortinget vurdere om det er nok til å gå videre, slik at vi heller kan ha saklig diskusjon om substansen i forslaget, sier Solberg.De tre regjeringspartiene vil stemme imot opposisjonens kritikkforslag. At Venstre stemmer imot kritikkforslaget, kan framstå som noe av et paradoks. For selv partileder Trine Skei Grande har fremmet kraftig kritikk mot sin statsrådskollega.(©NTB)