KjøpLogg inn

Solberg om Trump-toll: Norge kommer i skyggen

Publisert 28. mars 2018 kl. 12.15
Oppdatert 28. mars 2018 klokken 12.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
Manuel Balce Ceneta

Norge står ikke på listen over land som er unntatt fra USAs nye toll på stål og aluminium. Det viser hvor sårbart vi står til, mener statsminister Erna Solberg.– Dessverre kommer vi ofte i skyggen for de store landene, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.Hun beskriver handelskonflikten med USA som ekstra krevende for land som Norge.– Det er vanskelig for små land. Vi må kontinuerlig løpe etter, og vi kan ikke forhandle med samme økonomiske trykk som større land, sier Solberg.– De store gjør opp seg imellom, mens de små landene havner på siden.Tror på løsningBakteppet er president Donald Trumps beslutning om å innføre ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium.Da tollen trådte i kraft i forrige uke, kom det fram at Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico, Sør-Korea og EUs 28 medlemsland alle hadde fått innvilget midlertidig unntak.Norge sto derimot ikke på listen. Dermed er ekstratollen et faktum for norsk eksportindustri.Solberg har likevel ikke gitt opp. Ifølge henne er det ingen grunn til at EU skal få unntak, mens Norge ikke får det.USA har eksplisitt invitert allierte til forhandlinger.– Jeg tror på en løsning på dette for Norges vedkommende. Vi må bare bruke litt tid, sier statsministeren.Kan ta opp saken med TrumpArbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har sagt at Solberg bør ta opp saken direkte med Trump.Solberg utelukker ikke at det kan skje.– Hvis det blir det nødvendige sluttpunktet, så vil jeg vurdere det. Men vi begynner der vi normalt begynner i slike saker, sier hun.Det betyr i første omgang at Norges ambassadør i Washington, Kåre Aas, tar opp saken med amerikanerne, forklarer hun. I tillegg kobles utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) inn.Norge har likevel vegret seg for å gå inn i direkte forhandlinger med USA. Søreide har begrunnet dette med at slike forhandlinger vil kunne bidra til å legitimere det Trump har gjort.I tillegg har prosessen vært preget av hemmelighold, og det er fortsatt uklart hva andre land kan ha tilbudt USA for å få unntak, påpeker Solberg.– Som et lite land må vi hele tida stikke hodet opp og be om å få være med på ting. Det er krevende, sier hun.Frykt for handelskrigSolberg understreker at ekstratollen ikke i seg selv har noen store økonomiske konsekvenser for Norge.Bare 0,2 prosent av den norske eksporten av stål og aluminium går til USA.– Det jeg er mer redd for, er situasjonen som oppstår når USA iverksetter tiltak mot Kina, og Kina skal svare på disse tiltakene, sier Solberg.