Tortur-bakgrunn kan skape trøbbel for Trumps nye favoritt

President Donald Trump speaks at the Marine Corps Air Station Miramar, in San Diego, Tuesday, March 13, 2018. (AP Photo/Alex Gallardo) Alex Gallardo
Politikk

President Donald Trump kan neppe vente seg en smidig prosess der alt går på skinner, når Senatet skal vurdere nominasjonen av Gina Haspel som ny CIA-sjef.CIAs mørke forhistorie med bruk av tortur, danner bakteppet når Senatet skal grille Haspel. Allerede tirsdag viste flere politikere skepsis til at nestsjefen i CIA skal rykke opp til toppstillingen.– Tortur av fanger i amerikansk varetekt det siste tiåret, var et av de mørkeste kapitlene i USAs historie. Haspel må forklare seg om omfanget og sin involvering i CIAs avhørsprogram, sa den republikanske senatoren John McCain, som selv ble torturert som krigsfange under Vietnamkrigen.– Haspels bakgrunn gjør henne uegnet til å ivareta vervet som CIA-direktør, sier den demokratiske senatoren Ron Wyden.Tortur-fortidHaspel ble ansatt i CIA i 1985 og har siden bemannet en rekke CIA-stasjoner verden rundt. I 2013 rykket hun opp som leder av CIAs hemmelige virksomhet, men ble raskt fjernet fra stillingen da det ble stilt spørsmål ved hennes rolle i avhørene etter terrorangrepene 11. september 2001.Hun var i 2002 leder for et hemmelig amerikansk CIA-fengsel i Thailand. I en rekke rapporter, også i nedgradert CIA-materiale, er det beskrevet hvordan viktige al-Qaida-mistenkte, som Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri, ble brutalt avhørt, kastet mot vegger og utsatt for gjentatte tilfeller av waterboarding – en form for vanntortur som innebærer simulert drukning under avhør. Det fantes videoopptak av dette, bevis som Haspel var involvert i å slette.Regjeringen til president George W. Bush hadde godkjent avhørsmetodene og mente derfor at de var lovlige. Etterfølgeren Barack Obama forbød waterboarding kort tid etter at han ble president i 2009.– Hvis president Barack Obama hadde straffeforfulgt Gina Haspel og andre CIA-torturister, hadde hun havnet i fengsel. Men Obama sa han ønsket å se framover, og ikke bakover. Nå er man innhentet av fortiden, skrev avisen The Toronto Star etter utnevnelsen av Haspel som nestsjef i CIA i fjor.ErfaringUtnevnelsen kom samtidig med at det var bekymring for at amerikansk etterretning under president Donald Trump igjen kan ty til tøffe og ulovlige metoder, som hemmelige pågripelser og utleveringer, samt tortur. Mens Trump har sagt at han tror tortur virker, har han også sagt at han vil føye seg etter forsvarsminister Jim Mattis på dette feltet. Eksgeneral Mattis har sagt at han er imot bruk av tortur.Da Mike Pompeo ble utpekt til ny CIA-sjef i fjor og Haspel ble utnevnt som hans nestsjef, kalte Pompeo henne en «eksemplarisk etterretningsoffiser og en hengiven patriot som bringer 30 års erfaring med seg inn i den nye jobben».Etter tirsdagens nyhet om at Trump nominerer Haspel til ny CIA-sjef, kom det også meldinger fra mange i etterretningsmiljøet om at hun vil bli et friskt pust etter Pompeo – som Trump vil utnevne til utenriksminister.– Hun er dyktig, smart, svært erfaren, høyt respektert og en flott person, sa USAs tidligere nasjonale etterretningsdirektør James Clapper tirsdag.– Jeg mener det er langt bedre at profesjonelle etterretningsfolk inntar høytstående stillinger i etterretningsorganene, la han til.Haspel blir CIAs første kvinnelige toppsjef dersom hun godkjennes av Senatet.

donald trump
cia
gina haspel
Nyheter
Politikk