– Trump fester grepet om omverdenen

Sparkingen av Rex Tillerson som utenriksminister er nok et eksempel på at president Donald Trump fester sitt grep om omverdenen, mener norsk USA-ekspert.

President Donald Trump walks towards Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, Tuesday, March 13, 2018, to travel to Andrews Air Force Base, Md. Trump is beginning a two day trip to California and St. Louis. Trump fired Secretary of State Rex Tillerson on Tuesday and said he would nominate CIA Director Mike Pompeo to replace him, in a major staff reshuffle just as Trump dives into high-stakes talks with North Korea. (AP Photo/Andrew Harnik) Andrew Harnik
Politikk
Tillerson erstattes av CIA-sjef Mike Pompeo.– Nå vil vi få mer Trump også i praktisk politikk, ikke bare på Twitter, sier USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.Han viser til at den fremste frihandelseksponenten i Det hvite hus, Gary Cohn nylig ble tvunget til å gå av.– Og nå får også sjefsdiplomaten sparken. Ifølge Trump skjer det fordi Tillerson ikke har et tankesett som passer med hans måte å tenke på. Dette er nok et tegn på at Trump omorganiserer administrasjonen slik at den i større grad skal speile hans eget syn på politikken, sier Melby.Dermed forsvinner nok en buffer, påpeker han.– Mange har jo ment at det ikke er så farlig at vi har en president i USA som bryter med landets tradisjonelle måte å forholde seg til verden på, så lenge han har hatt folk i administrasjonen som har vært en slags garantist for at Trump blir holdt styr på. Når disse støtdemperne forsvinner og erstattes med folk som åpenbart er mer på linje med presidenten, så kan det få konsekvenser for USAs allierte, sier Melby.(©NTB)