Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 9. mars 2018:Minst 271 personerAt saken nå kommer oppDenne sjansen harVi håper kvinnen
har underskrevet et opprop om at statsminister Erna Solberg må sparke olje- og energiminister Terje Søviknes. Årsaken er at «du (Solberg) som landets øverste leder, tar ansvar for at personer med en historie med seksuell trakassering og maktmisbruk ikke lenger får lov til å sitte i maktposisjoner.»Søviknes-saken går tilbake til 2001, da daværende nestleder i FrP, Terje Søviknes, 31 år gammel, hadde samleie med en beruset kvinne, 16 år gammel, på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Kvinnen hadde den samme natten også samleie med en annen FrP-politiker.Kvinnen som var utsatt for overgrepene anmeldte saken til politiet, som etter en tid henla den. Terje Søviknes hevdet samleiet var frivillig, mens kvinnen hevdet – og hevder – det ikke var frivillig. Politiet endte på konklusjonen «intet straffbart forhold».Men, og det kan det neppe være tvil om, at saken ble henlagt strafferettslig, betyr ikke at det ikke var et overgrep mot den berusede kvinnen. #MeToo-kampanjen har fortjenestefullt løftet slike saker opp og frem. igjen, har kanskje noe med 8. mars å gjøre, men også det forhold at kvinnen, etter det hun nå kaller en voldtekt i 2001, krever voldsoffererstatning.All sympati ligger selvfølgelig hos kvinnen, som har slitt med hendelsen i årene etterpå, og Terje Søviknes har gjentatte ganger, for 17 år siden og nå, beklaget hva som skjedde.Han ble selvfølgelig kastet som nestleder i partiet, og etter en periode som ordfører i Os kommune var han tilbake i rikspolitikken høsten 2016 som olje- og energiminister i Erna Solbergs regjering. Solberg vurderte da selvfølgelig hva som hadde skjedd mange år tidligere, og hun mener at man etter 17 år «må få en ny sjanse.» Søviknes utnyttet godt, og han har vært en særdeles kompetent oljeminister. Faglig sterk og god i debatter. Dette hjelper likevel ikke kvinnen, og underskriverne av oppropet sier at «vi har ingen tillit til at en mann som kynisk tar seg til rette med mennesker han står i et asymmetrisk maktforhold til, kan gjøre en god jobb i ledelsen av nasjonen».Det får underskriverne gjerne mene, men statsminister Erna Solberg mener altså at det må være lov å komme tilbake, og det er et syn vi deler.En av underskriverne sier at «å være ordfører i Os, tror jeg ikke duger som straff,» og det er det også noe i.Men det er gått 17 år, Søviknes kan ikke få beklaget nok, og han gjør en god jobb for nasjonen i dag. får voldsoffererstatning.Men at Terje Søviknes må fratre sin stilling eller bli kastet, er langt ute på viddene, og neppe noe annet enn en måte å få #MeToo-kampanjen frem igjen. Noe som kan være viktig nok, for jenter og kvinners sikkerhet skal ivaretas. Men også overgripere har rettsvern, og prosesser med krav om lynsjing og «Tiden er ute. Søviknesmågå» er nesten parodisk.Det må faktisk bety noe at saken er henlagt av politiet, det er gått 17 år og Terje Søviknes beklager sterkt. Han også har en familie å ta vare på.Om han har gjort opp for seg, er ikke noe underskriverne kan dømme om. Det er tilgivelse for alle, også for FrP-politikere.