Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen mandag 12. mars 2018Årlig omsettesNorgesGruppenDet tragiskeDette skjønner
: det for 171 milliarder kroner i dagligvarehandelen, og det meste går gjennom de tre store kjedene NorgesGruppen, Coop og Rema 1000. NorgesGruppen har 1.837 butikker og Rema 1000 617 butikker.Det er en voldsom konkurranse og en stadig større andel av mat og drikke selges i lavprisbutikkene (66 prosent).I denne, for forbrukerne, fine situasjonen, legger Høyres stortingsrepresentant Peter Frølich frem et forslag til Høyres landsmøte som Stalin ville ha gledet seg over. Han vil ha lovfestet at leverandørene, enten det er Orkla, Ringnes, Tine eller andre, må kreve samme pris fra alle kjøpere. Enten butikken kjøper en million flasker Pepsi eller 100 flasker Pepsi, skal den koste den samme.Man må ikke være kjøpmann for å forstå at dette er planøkonomi og lekeland. Det er ikke god Høyre-politikk. I Frølichs verden heter det at han vil ha forbud mot prisdiskriminering i leverandørleddet. som kjøper inn mest av alle butikkjeder, skal ikke få varene billigere enn en som kanskje driver en eneste liten butikk (for eksempel en nettbutikk).Det er kanskje slik i Nord-Korea (Stalin har forsvunnet i Russland), men slik kan vi ikke ha det i Norge i 2018.Når innkjøperne i butikkjedene forhandler med Orkla, Tine og de andre, forhandler de ut fra styrke og presser leverandørprisene ned. Det er sunn konkurranse. Nye og mindre butikkjeder og enkeltbutikker slår seg ofte sammen med de store kjedene for å få del i volumrabatt og lavere priser.Hvis Orkla som stor leverandør på alt fra pizza til suppeposer, kan sette lik pris for alle sine kunder, vil de selvfølgelig tendere til å sette prisen opp (Orkla vil tjene mer). Kundene kan jo ikke presse dem. Kjøper kunden 100.000 Grandiosa koster det 10 kroner pr. stykk og det gjør det også hvis butikken bare kjøper 100 pizza.Naturlig nok er Konkurransetilsynet svært skeptisk og hevder det svekker konkurransen og at det kan gi høyere priser. Men Høyres Peter Frølich skjønner det ikke. Han vil ha Stalin inn i Stortinget. Det kan tenkes at Frølich, hvis prisene stiger eller blir liggende på et høyt nivå, vil foreslå at myndighetene skal innføre prisregulering av matvarene også (det ene følger av det andre), men vi er ikke der ennå. er at Arbeiderpartiet er enig med Høyre-representanten. Partiet legger i disse dager frem et forslag om at det skal være forbud mot at dominerende leverandører kan prisdiskriminere (sleipt ord som tåkelegger realiteten), noe som betyr lik pris for samme vare.Nettbutikken eller kiosken som kjøper 100 kilo Jarlsberg-ost fra Tine, betaler det samme som NorgesGruppen som kjøper flere tonn ost til sine butikker. NorgesGruppen forenkler salg og distribusjon for Tine, og den lille butikken blir gratispassasjer.Orkla, Tine og Ringnes blir vinnerne, mens forbrukerne blir tapere. altså ikke Høyres Peter Frølich. Vi får bare håpe Høyres landsmøte forstår mer. Sammen med Ap har jo Høyre flertall, og vi bør ikke få statlig reguleringsøkonomi i ostedisken.Og hvis Peter Frølich vil høre på vår kjepphest, så er det slik at å få prisene for kundene ned, er veldig enkelt hvis Norge fjerner eller senker importtollene. Da vil det bli kø av nye leverandører fra Sverige, Danmark og Tyskland til lavere priser og bedre kvalitet.