Høyre ut mot Aps «hjemme alene-fest»

Aps nei til kvotekjøp og avvisning av det nye inflasjonsmålet i pengepolitikken viser et parti som er ute av kontroll, mener Høyres Stefan Heggelund.

Politikk

– I sak etter sak forlater Ap den ansvarlighetslinjen som partiet tradisjonelt har ligget på, sier Heggelund.Han mener partiets stortingsgruppe framstår som ute av kontroll og etterlyser lederskap fra Jonas Gahr Støre.– Ap må gjerne være uenig med oss, men det har tradisjonelt vært sånn at vi har funnet sammen om ansvarlige løsninger i viktige spørsmål, men det Arbeiderpartiet finnes ikke lenger. Det burde være en øyeåpner for Støre, sier han.Tre eksemplerSom eksempel på et uansvarlig Ap trekker Høyre-representanten fram partiets nei til regjeringens nye inflasjonsmål, forslaget om å trekke oljefondet ut av spillselskaper og avvisningen i klimameldingen av de såkalte fleksible mekanismene som åpner for ulike former for kvotekjøp.– Ved å avvise den fleksibiliteten som vi legger opp til i samarbeidet med EU, går Ap bort ifra et system de selv har laget. Det er uansvarlig, sier Heggelund.Han mener de såkalte fleksible mekanismene er til det beste for klimaet og anklager Ap for populisme.Populisme– Ap tror det ser bedre ut å si nei til kvotekjøp, men hvis vi overoppfyller våre mål, så kan vi slette kvoter og slik bidra til at andre land må kutte mer. Det er smart å utnytte disse mekanismene og være del av et europeisk samarbeid, sier Heggelund.Arbeiderpartiets klimapolitiske talsperson Åsmund Aukrust fnyser av kritikken og karakteristikkene fra Høyre om at det er hjemme alene-fest i partiet hans.– Nok en gang ser vi at tidligere PR-konsulent Heggelund prøver å vri fokuset vekk fra det faktum at Høyre avlyser alle nasjonale klimamål. Og for den saks skyld synes det er greit at Norge investerer fellesskapets midler i utenlandske spillselskaper som driver aggressiv og ulovlig markedsføring i Norge, sier Aukrust til NTB.– Kjøpe seg friAukrust mener det er rett å si nei til bruken av fleksible mekanismer i EU-regelverket, slik klimameldingen legger opp til.– Den utstrakte bruken av fleksibilitet gjør at Norge nå ikke får et klimamål å forholde seg til. Vi må uansett omstille oss, og da bør vi bruke kreftene på å få til klimakutt i Norge i stedet for å kjøpe oss fri, sier han.Heggelund avviser på sin side at kvotekjøpene som fleksibiliteten åpner for, innebærer at Norge kjøper seg fri fra klimaforpliktelsene.– Dette er ikke avlat eller å kjøpe seg fri. Dette handler om hvordan vi kan kutte utslippene i Europa mest mulig effektivt, samtidig som vi kutter mest mulig hjemme, framholder han.(©NTB)

høyre
ap
stefan heggelund
inflasjonsmålet
jonas gahr støre
Nyheter
Politikk