Rødt er sterkt kritisk til at regjeringen henter sin nye justisminister fra kommunikasjonsbransjen, mens Sp krever innsyn i Tor Mikkel Waras kundelister.– Det kan se ut som First House alltid skal være representert i Erna Solbergs regjering. Når Listhaug går ut, går Wara inn, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.– Begge er del av en større trend der politikereliten går i svingdør mellom PR-bransjen og politikken. Selv tjener de fett, mens folkestyret taper. For hva skjer med innflytelsen til folk flest når deres toppfolk den ene dagen er folkemaktens ledere, og neste dagen dukker opp som pengemaktens tjenere? spør Moxnes.Forsvarte ListhaugRødt-lederen har skrevet masteroppgave om overganger mellom politikk og PR. Så sendt som i januar ble et forslag fra partiet om åpne kundelister for statsråder og statssekretærer nedstemt i Stortinget. Et lignende forslag fra SV kommer opp til behandling i løpet av denne sesjonen.Når Tor Mikkel Wara senere i dag blir utvnent som ny justisminister, er det ikke første gang regjeringen rekrutterer fra kommunikasjonsbyrået First House. Sylvi Listhaug kom samme vei da hun ble landbruks- og matminister i 2013.Den gang nektet Listhaug å opplyse om hvilke kunder hun hadde jobbet for og byrået nektet å legge fram kundelistene, skriver , som trekker fram at Wara nettopp var en av Listhaugs våpendragere da.– Dersom Wara ikke kan legge fram kundelistene sine, så synes jeg han bør takke nei til å bli statsråd, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til avisen.– Et demokratisk problemLundteigen mener utviklingen i kommunikasjonsbransjen de senere årene bare forsterker kravet om åpenhet.– Situasjonen siden den gang har bare forsterket min argumentasjon for det jeg sto for da – åpenhet om kundeforhold. Vi hadde en stor debatt om Listhaug. Og Wara har hatt en mye lengre karriere i bransjen enn henne. Vi ser hvordan slike selskaper, som First House, er stadig viktigere i å forme opinionen. Da burde det være selvsagt at han kan fortelle åpent om dilemmaer knyttet til habilitet og inhabilitet som han kommer i når han blir en del av regjeringen, sier Lundteigen.Han mener det er maktpåliggende at offentligheten får innsyn i hvilke kunder, offentlige eller private, som kommunikasjonskonsulenter har bistått.