Color Line-strid inn i revidert-samtaler

Politikk

Regjeringspartiene vil løse striden med KrF om flaggbytte for Color Lines' passasjerferger i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.Både KrF og de tre regjeringspartiene bekrefter at saken ble diskutert på mandagens forhandlingsmøte.– Vi forsøker å komme til en løsning på dette sammen med KrF nå. Det har vi stort håp om at vi skal klare å få til, sier Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim til NTB.– Det er noe av det vi skal diskutere i dag, nettopp også fordi det er en sak i Stortinget om det, legger han til.Asheim sikter til at Stortinget mandag kveld skal stemme over et forslag fra opposisjonen, som KrF har varslet støtte til.UtsettelseFør helgen gikk KrF sammen med opposisjonen i Stortingets næringskomité om å be regjeringen vurdere på nytt om Color Lines' passasjerferger mellom Oslo og Kiel skal få skifte flagg og lønne sin besetning lavere, ifølge Dagens Næringsliv. Det betyr i praksis en utsettelse av Color Lines' mulighet til å bytte til besetning med lavere lønn.Men KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier nå at han har håp om å finne «gode løsninger» med regjeringspartiene.Han ville mandag formiddag ikke svare klart på om KrF kommer til å støtte noen av de fem punktene i Arbeiderpartiets opprinnelige forslag i saken, som altså skal behandles senere samme dag.– Det vil tiden vise. Nå prøver vi først å finne en enighet her, ettersom det var en del av statsbudsjettet i sin tid, sier han til NTB.– Nye forutsetningerRegjeringen varslet tidligere i år en forskriftsendring som skulle gjøre det mulig for passasjerskip i fart mellom Norge og utlandet og med seilingsdistanse på over 300 nautiske mil å gå over til registrering i Norsk Internasjonalt Skipsregister (Nis).Color Lines tysklandsferger er i dag registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (Nor), som fordrer norske lønns- og arbeidsvilkår.– KrF har hatt et tydelig primærstandpunkt i behandlingen i komiteen. Vi mener det har kommet en del nye forutsetninger som er viktig å gjennomgå før en eventuelt setter i kraft forskriftsendringen, sier Ropstad.700 sjøfolkForskriftsendringen vil gjøre det mulig for rederiet å erstatte 700 norske sjøfolk med utenlandsk arbeidskraft. Saken var tema i NRKs politisk kvarter mandag.– Jeg vil ha dette utredet og vite om Stortinget har fått de riktige tallene og faktagrunnlaget. Hvis Stortinget har fattet et vedtak på feil grunnlag, er ikke det spesielt bra, sa Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.– Vi går ikke inn for Aps forslag. Dette er en sak som skal inn i RNB og blir en del av forhandlingene i RNB.Arbeiderpartiet har fremmet forslag om å utsette saken i påvente av nye utredninger.

color line
Nyheter
Politikk