Fortsatt stor avstand etter handelssamtaler mellom USA og Kina

FILE - In this April 7, 2017, file photo, U.S. President Donald Trump gestures as he and Chinese President Xi Jinping walk after their meetings at Mar-a-Lago in Palm Beach, Fla. A year after Trump tried to disarm Xi at Mar-a-Lago with smooth talk and hospitality, he's resorted to hard ball and found that Xi is willing to throw it back. But at least for now, the acrimony over trade is unlikely to spill over into sensitive national security issues.(AP Photo/Alex Brandon, File) Alex Brandon

USA og Kina er fortsatt sterkt uenige i en rekke spørsmål etter handelsforhandlingene i Beijing.

Men verdens to største økonomier er i det minste enige om å etablere en felles framgangsmåte for å håndtere konflikten videre.Det ble fredag meldt at de har oppnådd enighet på noen områder, men ifølge statskontrollerte kinesiske medier er det i andre spørsmål fortsatt stor avstand.USA sendte torsdag en tung delegasjon med finansminister Steven Mnuchin i spissen til Beijing. USA ønsker å minske det store handelsunderskuddet med Kina, og krever at kineserne tar grep for å opprette det president Donald Trump mener vil være en mer rettferdig handelsbalanse.– Gode samtalerEtter at Trump innførte toll på flere kinesiske importvarer, har imidlertid Kina svart med samme mynt. De to landene har også truet med å innføre toll på en rekke andre varer, verdt mange milliarder kroner, men disse er foreløpig ikke iverksatt.Under møtet diskuterte de kinesiske og amerikanske representantene muligheten for å øke USAs eksport til Kina. Andre temaer for samtalene var handel med tjenester, bedre beskyttelse av intellektuell eiendom og arbeidet for å hindre bruken av toll og andre handelsbarrierer.– Vi har gode samtaler, sa Mnuchin til reportere i Beijing fredag morgen.Øve pressDet var på forhånd ventet at handelssamtalene kom til å bli vanskelige. Att det fortsatt meldes om stor avstand på flere områder, er ingen overraskelse.Dersom landene ikke lykkes i å løse knuten som oppsto etter at Trump-administrasjonen innførte toll på 60 milliarder dollar på et bredt spekter av kinesiske varer, vil det kunne føre til en handelskrig.Både Kina og USA har uttalt at de ikke frykter et slikt utfall og at de er klare for å sette hardt mot hardt.(©NTB)


Les også