Hegnar: - Pyromanen er løs

Trygve Hegnar om «pyromanen» Trygve Slagsvold Vedum.

Hegnar: - Pyromanen er løs

Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 25. mai 2018:Det er stadig omkamper om sukkeravgiften, og det har sine humoristiske sider.Først var det debatten om sukkeravgiften under fjorårets debatt om statsbudsjettet, så var det i debatten om revidert statsbudsjett og så var det kriging i spørretimen sist onsdag.Bakgrunnen er at en økning av sukker­avgiften med 83 prosent og en avgiftsøkning på brus og alkoholfrie drikkevarer med 42,3 prosent, skulle gi staten 2 milliarder kroner i økte inntekter. Pluss, ifølge Kristelig Folkeparti (KrF), bedre helse.Alt tyder på at de to milliardene ikke blir nådd fordi nordmenn reiser enda mer til Sverige og kjøper mer brus og godteri på nettet. Folkehelsen blir heller ikke bedre.KrF har skjønt dette allerede, og har derfor bedt om en utredning for å finne ut hvordan sukkeravgiften kan bli mer målrettet. Et pent, lite tilbaketog fra partiets Kjell Ingolf Ropstad.Men en som har store dager, er Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum. Han sier at «regjeringens sukkeravgift er en målrettet politikk for å flytte arbeidsplasser og verdiskapning fra Norge til Sverige,» og han hevder at norske bedrifter nå varsler om røde tall og nedbemanning.Dette er gøyalt, for Slagsvold Vedum har helt rett (det sitter langt inne å si det). Sukker­avgiften øker svenskehandelen. Og når nordmenn først har kommet seg til Sverige, kjøper de selvfølgelig med seg svinekjøtt, storfekjøtt og kyllinger hjem til Norge også. Så klart.Dette er en svenskehandel bøndene og Senterpartiet ikke liker, og med sukkeravgiften kan de hamre løs på finansministeren for at hun aktivt stimulerer svenskehandelen.«Alarmlampene lyser, men FrP-lederen gjør ingenting for å rette opp den krisen som er i ferd med å ramme norsk fastlands­industri,» sier Slagsvold Vedum.Det er ikke bøndene han vil beskytte, men sjokoladeprodusentene.Og finansminister Siv Jensen svarer kontant: «Det som hovedsakelig driver nordmenn over grensen for å handle, er at tollvern på mat og kjøtt gjør maten dyrere. Senterpartiet har selv foreslått avgiftsøkninger på varer som er utsatt for grensehandel. Dobbeltmoral er ikke det samme som dobbelt så god moral» (NTB).Men Trygve Slagsvold Vedum er ikke en mann som ikke fanger en lissepasning, og han benytter sjansen til å kritisere regjeringen og Siv Jensen fordi de «alt i alt har økt avgiftene i Norge med 6,6 milliarder kroner siden de tiltrådte.»Glemt er bacon og biff.Siv Jensens svar er klart: «Når jeg hører Senterpartiet klage på dette, blir det som å høre en pyroman rope på brannvesenet.»Så korrekt, så korrekt.Men sukkeravgiften, som regjeringen ble presset til av KrF, var en gavepakke til Trygve Slagsvold Vedum, og pyromanen Slagsvold Vedum vil holde på til neste statsbudsjett.Han vil verne lakrisen og bamsemomsen på samme måte han vil verne og beskytte norske tomater og griser, samt norske ­colabokser.

Trygve Hegnar
trygve slagsvold vedum
sukkeravgift
Nyheter
Politikk
Leder