Juncker varsler mottiltak etter USAs ståltoll

USAs innføring av toll på stål og aluminium fra EU er «proteksjonisme, ganske enkelt», sier EU-president Jean-Claude Juncker. EU varsler kunngjøring av mottiltak om få timer.

Politikk

Beslutningen fra USA etterlater EU med «ingen andre valg» enn å innføre mottiltak, uttalte Juncker like etter at USA hadde bekreftet innføring av toll på stål og aluminium fra fredag.– Overkapasitet er kjernen i problemet. EU er ikke kilden til det, tvert imot, men like fullt blir EU skadelidende. Derfor er vi bestemt på å arbeide for en felles løsning med våre partnere. Vi har også gjentatte ganger gitt uttrykk for vår åpenhet om å diskutere måter å bedre bilaterale handelsforhold med USA på, men har gjort det klart at EU ikke forhandler under trusler, sier Juncker i en uttalelse.– USA etterlater oss ikke med noe annet valg enn å gå videre til Verdens handelsorganisasjon (WTO) og til å innføre toll på en rekke importerte varer fra USA. Vi skal forsvare Unionens interesser, i tråd med internasjonalt handelsregelverk, sier Juncker.Mexico reagerer rasktMexico svarer på USAs stål- og aluminiumstoll med egen toll på en lang rekke amerikanske varer, deriblant druer, epler og tynnribbe.Ost, stål og lamper står også på lista.USAs bruk av nasjonal sikkerhet som argument for innføring av toll på stål og aluminium er upassende, og tollen berører viktige sektorer for Nord-Amerika, blant annet bil-, luftfart, og elektronikkindustri, heter det i en uttalelse fra det mexicanske finansdepartementet.– Mexico har gjentatte ganger gjort det klart at denne type tiltak, basert på nasjonal sikkerhet, verken er formålstjenlig eller berettiget, heter det i uttalelsen.- Dårlig dag for handelUSAs president Donald Trump kunngjorde i mars toll på stål og aluminium, men ga unntak for EU, Mexico og Canada. Fra og med fredag er unntaket opphevet, og det blir dermed innført toll.– I dag er en dårlig dag for verdenshandelen. Vi har gjort alt vi kan for å unngå dette utfallet, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström etter at det ikke lyktes EU å overtale USAs handelsminister Wilbur Ross fra å innføre toll på stål og aluminium med virkning fra fredag.– USA har under disse samtalene prøvd å bruke trussel om handelsrestriksjoner som vektstang for å oppnå innrømmelser fra EU. Det er ikke slik vi gjør forretninger, og slett ikke slik det skal være mellom langvarige partnere, venner og allierte, sier hun videre.- Svekker troverdighetÅ bruke nasjonal sikkerhet som argument for å innføre ekstra tollsatser, bidrar til å svekke USAs troverdighet, mener Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier Søreide i en uttalelse.Det er ingen avklaringer hva gjelder Norge, tilføyer utenriksministeren.– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet, sier Søreide.

handelskrig
donald trump
toll
stål
aluminium
eu
mexico
Nyheter
Politikk