Putin-kritisk finansmann innbrakt av politiet

En britisk-amerikansk finansmann som har drevet en kampanje mot russiske myndigheter, ble onsdag innbrakt til en politistasjon i Madrid.

Politikk

– Jeg ble akkurat pågrepet av spansk politi i Madrid på bakgrunn av en russisk arrestordre via Interpol. På vei til politistasjonen akkurat nå, skrev William Browder på Twitter onsdag formiddag.Spansk politi avviste kort tid etter at Browder var pågrepet ettersom den russiske arrestordren har utløpt. En talskvinne for politiet sa også at han kunne forlate politistasjonen få minutter etter at han var innbrakt.Den amerikanskfødte forretningsmannen, som nå er bosatt i Storbritannia, ble i desember dømt til ni års fengsel i Russland for blant annet skatteunndragelser. Men han var selv ikke til stede i rettssaken.Browder har stått i spissen for en kampanje til minne om den nå avdøde russiske advokaten Sergej Magnitskij, som han tidligere var sjef for.Magnitiskij gikk til pressen med en massiv korrupsjonsskandale som involverte en rekke russiske tjenestemenn. Han ble deretter selv tiltalt og dømt for skatteunndragelser. I 2009 døde han i fengsel etter å ha sonet elleve måneder.Browders kampanje har hatt stor klangbunn i vestlige land. I USA er det blant annet vedtatt en egen Magnitskij-lov som førte til at en rekke russiske tjenestemenn ble rammet av amerikanske sanksjoner.Tidligere i mai vedtok det britiske Parlamentet å iverksette sanksjoner mot personer som har gjort seg skyldige i menneskerettsbrudd. Også denne loven sies å være til minne om Magnitskij.(©NTB)

Nyheter
Politikk