Duterte ber FN-ekspert «dra til helvete»

Filippinenes president Rodrigo Duterte ba en menneskerettsekspert fra FN «dra til helvete» etter kritiske uttalelser om avsettelsen av landets øverste dommer. 

Philippine President Rodrigo Duterte addresses troops during the 120th anniversary of the Philippine Navy, Tuesday, May 22, 2018 in suburban Pasay city south of Manila, Philippines. Duterte has asked drug suspects in a central province to look for a reason to land in jail and stay there if they want to live longer in his latest brazen threat under his bloody anti-drug crackdown. (AP Photo/Bullit Marquez) Bullit Marquez
Politikk

FN-ekspert Diego Garcia-Sayan sa torsdag at avsettelsen av høyesterettssjef Maria Lourdes Sereno var et «angrep mot domstolenes uavhengighet», og at det kunne «svekke demokratiet i Filippinene».I uttalelsene viste han spesielt til at avsettelsen av Sereno skjedde like etter at president Duterte hadde langet ut mot henne offentlig.Søndag rykket Duterte ut og avfeide dette fullstendig, samtidig som han ba Garcia-Sayan om å la være å blande seg inn i filippinske anliggender.- Be ham om å ikke blande seg i mitt lands affærer. Han kan dra til helvete, sa Duterte under en TV-sendt nyhetskonferanse natt til søndag.- Han er ikke en spesiell person, og jeg anerkjenner ikke hans rapportørtittel, sa han videre.Sereno ble sparket etter at åtte av de 14 øvrige høyesterettsdommerne 11. mai stemte for et forslag fra regjeringens rådgivende advokat Jose Calida. Han anklaget Sereno for å ikke ha redegjort tilfredsstillende for økonomien sin.Sereno har anket dette og vist til grunnlovsprinsippet om at dommere kun kan bli avsatt av nasjonalforsamlingen. Et flertall av medlemmene i senatet, blant dem flere Duterte-allierte, har bedt høyesterett gjennomgå kjennelsen sin på nytt.Duterte har hele veien nektet for at han sto bak kjennelsen mot Sereno, men har samtidig også innrømt at han ønsket henne ut av høyesterettsstillingen.

fn
rodrigo duterte
Nyheter
Politikk