EU ser mot Kina etter amerikansk straffetoll

Få timer etter at USAs president Donald Trump innførte straffetoll på stål og aluminium, stilte EUs utenrikssjef på pressekonferanse med Kinas utenriksminister.

Politikk

Federica Mogherini og Wang Yi bekreftet at de to partene er enige om å støtte opp om Verdens handelsorganisasjon (WTO) som knutepunkt i det regulerte og multilaterale markedet.Mogherini informerte også pressen om at EU er i ferd med å forhandle fram handelsavtaler med en rekke land, inkludert Mexico, som også er rammet av tollen.Spørsmålet nå er hvordan EU vil svare presidenten som har kalt EU for «Tysklands kjøretøy», som har hyllet brexit og som har langet ut mot NATO for å være snyltere.FrontalangrepSeniorforsker Elvire Fabry ved tenketanken Jacques Delors i Brussel mener europeerne er i ferd med å skape en ny historie, der verdens største marked, bestående av 500 millioner mennesker, forsøker å ivareta den regulerte globaliseringen som Trump ønsker å avskaffe.– Trumps frontalangrep på sine allierte har visket ut linjer og ført til uvitenhet, sier Fabry, og sier at det er nettopp derfor EU nå frir til det samme landet som USA, nemlig Kina.Fabry får støtte av Judy Dempsey, sjefredaktør for Stretegic Europe, bloggen til tenketanken Carnegie Europe. Hun understreker at Europa helt klart kan få til noe med de andre landene, men at de likevel må finne en egen retning og stå på egne bein. Men hvilken retning de skal gå i, er uklar.Konkurrenter– Europa må komme sammen som en enhet, sier Dempsey og oppfordrer Tysklands statsminister Angela Merkel til å stille seg bak den franske presidenten Emmanuel Macrons EU-reform.– Europeerne og canadierne er nå overlatt til seg selv når det kommer til USA, i hvert fall til neste valg, sier Dempsey.Hun minner også om at europeerne er Trumps konkurrenter.– Både når det kommer til handel, verdispørsmål og menneskerettigheter. Han har ikke dette problemet med de autoritære regimene, så han er mye mer komfortable med russerne, Nord-Korea og kineserne, sier Dempsey.(©NTB)

Nyheter
Politikk