G7: Macron åpen for å inngå avtaler uten Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron mener de øvrige G7-lederne ikke må være redde for å inngå avtaler uten USAs president Donald Trump.

President Donald Trump and French President Emmanuel Macron talk in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) Pablo Martinez
Politikk

Toppmøtet mellom lederne for de sju mektige industrilandene i G7-gruppen begynner i Ottawa fredag. USA ligger an til å bli isolert etter innføringen av svært upopulære tolltiltak.– De andre ledere av G7-landene må ikke være redde for å inngå avtaler uten Trump på det kommende toppmøtet, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke, sa Macron torsdag.Den franske presidenten regnes blant dem som har klart å danne et relativ nært forhold til Trump, men enkelte meldinger kan tyde på at forholdet er blitt mer anstrengt i det siste.Macron holdt pressekonferanse sammen med den canadiske verten, statsminister Justin Trudeau.– Det vil være temaer der den amerikanske presidenten ikke er helt synkronisert med de andre, jeg tenker selvfølgelig på klimaendringer og handel, sa han.– Vårt felles mål er å forsøke å finne en tekst som kan signeres av alle. Når det er sagt, er jeg enig med det Trudeau har sagt mange ganger, nemlig at ønsket om å signere en felles G7-erklæring ikke må veie tyngre enn behovet for å være omhyggelig med innholdet, sa den franske presidenten.– Vi europeere og japanerne er ikke forberedt på å gi opp alt for å få Trumps signatur. Det vil være et feilgrep, konstaterte Macron.(©NTB)

Emmanuel Macron
donald trump
g7
handel
frankrike
usa
canada
Nyheter
Politikk