Hegnar: Raymond like ille som Jonas

Trygve Hegnar tror Raymond Johansen bare har ett år igjen som byrådsleder i Oslo.

Hegnar: Raymond like ille som Jonas

Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 1. juni 2018:Mens Arbeiderpartiet sliter med egne ansatte og tillitsmenn, og en velgeroppslutning på rundt 23 prosent på landsbasis, har byrådslederen i Oslo, Aps Raymond Johansen, surfet på en medgangsbølge (trodde man), og Johansen har vært nominert som en mulig mann til å overta for Jonas Gahr Støe som partileder i god tid før valget i 2021.En meningsmåling fra Respons Analyse, på oppdrag for VG, viser at de rødgrønne i hovedstaden gjør det dårligere enn Jonas Gahr Støre og Ap på landsbasis. Ap får en oppslutning på 22,3 prosent, som er et fall fra forrige måling med 9,7 prosentpoeng.Ap har mistet hver tredje velger siden valget i 2015, og oppslutningen er det dårligste i moderne tid (siden 1945). Likevel har Raymond Johansen alltid et stort smil, og gir inntrykk av at det går bra. Det gjør det altså ikke.Noen Ap-velgere har satt seg på gjerdet og mange har funnet seg borgerlige alternativer.Det ligger an til at de røde (Ap, SV, MDG og Rødt) mister makten i Oslo i 2019, selv om Rødt gjør det sensasjonelt bra. Rødt fikk mer enn 10 prosent i Bodø og Tromsø i 2015, og nå får partiet 8,7 prosent i Oslo, noe som tilsier at Rødt er det tredje største partiet i hovedstaden.Den glade debattant (og frekkas) Bjørnar Moxnes stormer frem på alle fronter. Han lover mest til alle grupper hele tiden, men Astrid Meland skriver i VG at «Rødt har det med å være kult mellom valg. Og ikke like kult når det kommer til selve valgdagen.» Da hjelper det ikke at Rødt angivelig har en oppslutning på 15 prosent i Indre Oslo øst.Den røde koalisjonen i Oslo, under Raymond Johansen, har slitt med MDGs og Lan Marie Nguyen Bergs svært aggressive antibilpolitikk (alle kan ikke gå og sykle), men MDG har fortsatt en oppslutning på 7,1 prosent i Oslo. Med stadig flere bommer, færre parkeringsplasser og høyere p-avgifter kan bileiere gi MDG en ørefik i 2019. At partiet skal få økt oppslutning er lite trolig, og blir interessen for Rødt mindre, blir det enda vanskeligere for Ap og Johansens byråd.SV øker pent i Oslo (8,4 prosent), som på landsbasis, men det er mange frafalne Ap-velgere, så summen på de rødes side blir ikke større.Høyre går frem til 33,1 prosent (pluss 1,3 prosentpoeng) og FrP til 8,5 prosent (pluss 2,5 prosentpoeng), mens Venstre ligger på 7,8 prosent.Så lenge Ap «når stadig nye milepæler i sitt selvutslettelsesprogram» (Meland) og revolusjonspartiet Rødt bare har en plass på Stortinget og MDG styrer mye av politikken i Oslo, tyder mye på at Raymond Johansen bare har ett år igjen som byrådsleder.Kanskje blir han sittende på pensjonistbenken sammen med Jonas Gahr Støre.

Trygve Hegnar
raymond johansen
Nyheter
Politikk
Leder