Macron kaller Trumps ekstratoll ulovlig

Frankrikes president Emmanuel Macron sa torsdag direkte til sin amerikanske kollega Donald Trump at hans ekstratoll på stål og aluminium er ulovlig.

President Donald Trump and French President Emmanuel Macron talk in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) Pablo Martinez
Politikk

I telefonsamtalen Macron hadde med Trump torsdag kveld, gjorde han det klart at EU vil svare på en «fast og forholdsmessig måte».Macron, som har sørget for å få et godt forhold til Trump, sa direkte til ham at beslutningen er en feil, og at økonomisk nasjonalisme vil skade alle, inkludert USA.Den nye ekstratollen på stål og aluminium fra Europa, Mexico og Canada trer i kraft ved midnatt torsdag, klokka 6 fredag norsk tid.Kort etter kunngjøringen om ekstratollen gjorde Frankrikes finansminister Bruno Le Maire det klart at Frankrike ikke vil forhandle så lenge ekstratollen står ved lag.Trudeau avlyste møteSamtidig opplyser Canadas statsminister Justin Trudeau at han avlyste et møte om NAFTA i Washington etter at USA stilte krav Canada ikke ville gå med på.Trudeau sa torsdag at han hadde tilbudt seg å reise til Washington for å møte president Donald Trump sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto fordi han følte at forhandlingene om handelsavtalen NAFTA kunne gå mot en løsning.Men så ringte visepresident Mike Pence og sa at et møte med Trump bare ville finne sted om Canada godtok at en ny NAFTA-avtale måtte fornyes hvert femte år.Trudeau gjorde det klart at et slikt krav er fullstendig uakseptabelt fordi næringslivet trenger mer langsiktighet for kontrakter og investeringer.– Jeg måtte understreke at det ikke er noen mulighet for at noen canadisk statsminister vil undertegne en NAFTA-avtale som inkluderer en slik femårsklausul, og naturligvis ble det ikke noe av møtet, sa Trudeau.Tidligere beklaget Trudeau at USA har besluttet å innføre ekstratoll på stål og aluminium fra Europa, Mexico og Canada. Canada svarer med å innføre toll for 100 milliarder kroner på en rekke amerikanske produkter, fra stål og bourbon til yoghurt og toalettpapir.(©NTB)

Emmanuel Macron
donald trump
toll
stål
aluminium
eu
frankrike
Nyheter
Politikk