Merkel klar til å låne ut penger til EU-land

Tysklands statsminister Angela Merkel har gitt et lenge ventet svar til Frankrikes president Emmanuel Macron, som ønsker seg dyptgripende EU-reformer.

Martin Meissner
Politikk

Da Merkel lettet på sløret søndag, ble det omtalt som en imøtekommelse av Macrons bønn om investeringer og støtte til gjeldsrammede euroland.– For å lykkes med økonomien, er vi nødt til å stabilisere euroen på en bærekraftig måte. De eksisterende mekanismene holder ikke, sa Merkel i et intervju med avisa Frankfurter Allgemeine.Merkel og Macron har lovet å presentere et felles veikart for reformer under EU-toppmøtet i Brussel 28. og 29. juni.Merkel sier at hun vil støtte gjennomføringen av en lenge varslet bankunion og opprettelsen av et europeisk pengefond (EMF). Det skal ta utgangspunkt i EUs eksisterende krisefond ESM og kan redusere avhengigheten til Det internasjonale pengefondet (IMF), mener Merkel.RegnværsdagDen tyske statsministeren er også tilhenger av et felleseuropeisk investeringsbudsjett. «Regnværsdagsfondet» skal bidra til å jevne ut økonomiske forskjeller mellom rike og fattigere land som sakker akterut innenfor forskning, teknologi og innovasjon, ifølge Merkel.Macron var innom alt dette da han presenterte sine ambisiøse visjoner for EU i en tale i fjor høst. Men han ønsker enda større integrasjon av økonomiske beslutningsprosesser i eurosonens 19 medlemsland.GjeldsunionFrankrikes president har for eksempel tatt til orde for å opprette et eget eurosonebudsjett og utnevne en egen finansminister for eurosonen. De planene er blitt møtt med en kald skulder i Berlin, som er svært skeptisk til å gi avkall på mer pengemakt.Merkel setter også foten ned for sammenslåing av gjeld, eller det hun kaller en «gjeldsunion».Hennes uttalelser ble møtt med jubel i Paris. Macrons kontor konkluderer i en uttalelse søndag med at Merkels syn er tilnærmet på linje med det franske.(©NTB)

angela merkel
tyskland
eu
Emmanuel Macron
frankrike
Nyheter
Politikk