Økonomisk uro svekker Erdogan før valget i Tyrkia

Lefteris Pitarakis

Økonomisk krise, høy inflasjon og valutakollaps har skapt trøbbel for Tyrkias sterke mann Recep Tayyip Erdogan før presidentvalget søndag.

– Økonomien er forferdelig. Det er over. Alle lider, bortsett fra Erdogan og hans sultanat, sa pensjonisten Nusret Barak til CNN i Istanbul nylig.Barak satte ord på bekymringer som har preget hverdagen til svært mange tyrkere siden årsskiftet.Inflasjonen har ligget over 12 prosent, og den tyrkiske valutaen – liren – har svekket seg nesten 20 prosent. Bare i løpet av mai steg matprisene 11 prosent.– Det er ingenting på frokostbordet vårt lenger. Jeg har mindre ost, mindre brød og færre oliven, forteller Barak.Viktig for velgerneI vestlige medier dukker Tyrkia ofte opp i forbindelse med Syria-krigen og de mange flyktningene og migrantene som prøver å komme seg til Europa via Tyrkia.Innskrenkninger av pressefriheten og de flere titusen menneskene som er fengslet etter anklager om delaktighet i kuppforsøket i 2016, får også oppmerksomhet. Det får også islamistiske terrorangrep og konflikten mellom tyrkiske regjeringsstyrker og den kurdiske gruppa PKK.Men for tyrkerne er trolig de økonomiske problemene vel så viktige når de går til urnene for å velge ny president og nasjonalforsamling.Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll sa nylig til NTB at den svekkede økonomien er en av hovedgrunnene til at Erdogan har fått lavere oppslutning.– Meningsmålingene tyder på at de økonomiske sakene er viktigere for velgerne enn sakene som er knyttet til sikkerhet, sier professor Serhat Guvenc ved universitetet Kadir Has i Istanbul til nyhetsbyrået AP.Sterk motkandidatErdogan er fortsatt favoritt foran valget. Men han kan ikke lenger være sikker på å bli gjenvalgt i første valgomgang.I så fall blir det en ny omgang – som kan bli et forholdsvis jevnt oppgjør mellom Erdogan og motkandidaten Muharrem Ince fra det sekulære og sosialdemokratiske partiet CHP.Erdogans moderate islamistiske parti AKP risikerer også å miste flertallet i nasjonalforsamlingen.Ved tidligere valg har økonomisk oppgang vært en vinnersak for Erdogan og AKP. Utviklingen har vært gunstig for AKP-velgere i arbeider- og middelklassen.Også i første kvartal i år var den økonomiske veksten høy, ifølge myndighetenes tall. Men analytikere advarer om at veksten nå har et usikkert fundament og at høye renter kan føre til en kraftig oppbremsing.Ringvirkninger fra USAÉn av årsakene til Tyrkias økonomiske problemer er beslutninger tatt et helt annet sted på kloden: I USAs sentralbank.Høyere amerikanske renter har gjort det mer attraktivt å plassere penger i USA, og mindre attraktivt å investere i Tyrkia og andre framvoksende økonomier.Tyrkia er sårbar for slike endringer i viktige utenlandske renter siden landets økonomi er svært avhengige av kortsiktige lån. Både banker og andre selskaper har tatt opp store lån, ofte i utenlandsk valuta.Da den tyrkiske liren holdt på å kollapse i mai, satte landets sentralbank renta opp til 16,5 prosent.Valutafallet ble midlertidig stanset, men de høye rentene kan bremse veksten og føre til andre økonomiske problemer.Erdogan har antydet at han ønsker å ta kontroll over sentralbanken og styre rentene selv – noe som har forsterket usikkerheten blant investorer og andre næringslivsaktører.(©NTB)