Stort Ap-fall i ny måling

Arbeiderpartiet faller fra 25,5 prosents oppslutning til 22 prosent i VGs partibarometer. SV, MDG og Rødt sikrer likevel rødgrønt flertall.

Politikk

– Vi har ligget på et lavt nivå over lang tid nå, og denne målingen er altfor dårlig. Jeg kan ikke si annet enn at vi må jobbe hardt for å vinne tilbake velgere og få fram de sakene vi mener er viktige, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.«Ikke bra» og «hardt arbeid» er partileder Jonas Gahr Støres reaksjon og plan for å rette det opp.Respons Analyses daglig leder Thore Gaard Olaussen sier til avisen at hovedforklaringen på tilbakegangen er at mange har satt seg på sofaen.5 prosent av velgerne har gått over til Rødt eller SV. Rødts oppslutning er 4,8 prosent (opp 1,3 prosentpoeng), og SV har en oppslutning på 7,6 prosentpoeng – en oppgang på 0,3 prosentpoeng.Høyre får en oppgang på 0,2 prosentpoeng og havner på 26,4 prosents oppslutning. Mandatberegningen gir 84 mandater til regjeringspartiene pluss KrF, mens de øvrige partiene får 85 mandater.De øvrige partiene har følgende oppslutning: Frp 15,1 (-1,0), Sp 11 (+1,5), KrF 4,1 (+0,4), V 3,7 (+0,2), MDG 2,9 (-0,3). Feilmarginen i målingen er mellom 2 og 3 prosentpoeng.Bergen-smellSamtidig går Arbeiderpartiet i Bergen tilbake 9,7 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015 i en ny meningsmåling. Byrådslederen tror likevel på fire nye år.Det er Sentio som har gjort en meningsmåling i Norges nest største by. Oppslutningen til Ap er 28,1 prosent, skriver Klassekampen. Høyre er større med 29,3 prosent, som går fram 7,2 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015.– Isolert sett er dette en tilbakegang fra kommunevalget. Det må vi se i sammenheng med at vi sliter nasjonalt. Samtidig mener jeg at målingen i Bergen gir oss et godt grunnlag for den lange valgkampen fram mot valget om 15 måneder. Vi er jevnstore med Høyre i en by som blir sett på som en Høyre-bastion, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).1.000 mennesker er spurt hva de ville stemt om det var kommunevalg i morgen. For resten av storbyene denne våren er meningsmålingene nedslående for Ap. I Trondheim, Oslo, Tromsø og Bodø er Høyre klart større enn Ap på meningsmålinger.I Trondheim har partiet halvert sin oppslutning fra 41,5 prosent til 20 prosent. Høyre er størst med 28 prosent, viser en måling som er gjort for Adresseavisen.(©NTB)

meningsmåling
ap
kjersti stenseng
høyre
Nyheter
Politikk