Trudeau får jobben med å hindre G7-kollaps

Fredag samles et sterkt splittet G7 i Quebec. Ansvaret for å holde G7-familien samlet, hviler tungt på verten, Canadas statsminister Justin Trudeau.

Prime Minister Justin Trudeau arrives for an early morning cabinet meeting on Parliament Hill in Ottawa on Tuesday, May 29, 2018. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP) Sean Kilpatrick
Politikk

Det snakkes om 6+1 eller Verden+Trump når regjeringssjefene i de mektige G7-landene møtes til sitt årlige toppmøte fredag.USAs president Donald Trump opprørte de andre landene i gruppen da han i forrige uke innførte en kraftig tolløkning på import av aluminium og stål også for dem. Synet på klimapolitikk og Irans atomavtale er andre saker som splitter USA fra resten av gruppen. Uenighetene er i år så store at det ikke er sikkert landene klarer å stille seg bak en felles slutterklæring, har flere diplomater røpet.Frankrikes president Emmanuel Macron uttalte også på en pressekonferanse torsdag at de andre lederne av G7-landene ikke må ikke være redde for å inngå avtaler uten Trump under møtet, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke.– Dette er et så spesielt møte at det nå først og fremst handler om å komme seg gjennom det uten å skape for store splittelser, sier Roland Paris, professor i statsvitenskap ved Universitet i Ottawa og tidligere utenrikspolitisk rådgiver for statsminister Trudeau, til NTB.Må hindre overopphetingHan sier Trudeau, som vert og møteleder, har et særskilt ansvar. Han må legge til rette for åpne og direkte diskusjoner, men samtidig hindre at temperaturen stiger så mye at det blir et brudd innad i G7-familien. Det vil ikke bare være et nederlag for Trudeau, men svært alvorlig for hele G7, påpeker Paris.Flere av G7-toppene har varslet at de vil bruke møtet til kraftfullt å konfrontere USA med konsekvensene av tollsjokket og handelskrigen den har utløst.– Å bevare G7 gjennom Trumps presidentskap er det viktigste. Han vil ikke være USAs president for all tid, påpeker Paris.Professoren i statsvitenskap, som jobbet tett på Trudeau som politisk rådgiver i perioden 2015 til 2016, mener den canadiske statsministeren har egenskapene som skal til for å holde landene sammen.– Han har en egen evne til å snakke med folk og til å kommunisere vanskelige spørsmål på en måte som ikke støter. Historisk har også Canada fungert som en bro mellom USA og landene i Europa, og Trudeau er i en god posisjon til å spille denne rollen under møtet, sier Paris.– Men Donald Trump er en løs kanon, og det er umulig å spå hva som vil skje under møtet. Det er ikke tvil om at utfordringene blir store for Trudeau, understreker han.Solberg invitertParis sier det også er viktig for Trudeau at møtet ender med noen konkrete forpliktelser som alle landene stiller seg bak.Canadas regjering har satt fem hovedtema på agendaen: Verdiskapning som gagner alle, fremtidens jobber, klima og beskyttelse av verdens hav, likestilling og fred og sikkerhet.Paris sier den canadiske regjeringen har signalisert at G7-landene trolig vil kunne enes om tiltak knyttet til styrking av kvinners rettigheter og beskyttelse av verdens hav.Det siste er også temaet Erna Solberg (H) er invitert til å holde et innlegg om under en spesialsesjon lørdag. Solberg er som første norske statsminister invitert til et G7-møteSikkerhet på toppDet er som vanlig ved et G7-møte varslet omfattende demonstrasjoner, og sikkerhetsnivået er høyt. Nær 70 prosent av toppmøtebudsjettet på rundt 5 milliarder kroner går til sikkerhetstiltak, og flere skoler og butikker holder stengt under det to dager lange toppmøte.Mange kafeer og butikker har også barrikadert vindusfasadene med sponflater i redsel for demonstrasjoner som går ut av kontroll. Den første demonstrasjonen ble holdt torsdag kveld og gikk relativt rolig for seg, men det er ventet ytterligere protester både fredag og lørdag.Selve toppmøtet blir avholdt i kystbyen La Malbaie, 150 kilometer unna Quebec by. Ifølge canadiske medier er den lille byen nærmest omgjort til en festning i forkant av toppmøtet, og hotellet der regjeringssjefene bor, er barrikadert bak 3,7 kilometer med kameraovervåkede gjerder.(©NTB)

g7
quebec
justin trudeau
donald trump
handel
Nyheter
Politikk