Trump truer EU med 20 prosent toll på biler

Susan Walsh

USAs president Donald Trump truer EU med å innføre 20 prosent toll på alle biler som importeres til USA.

I en Twitter-melding fredag viser Trump til «toll- og handelsbarrierer som EU i lang tid har påført USA og dets flotte selskaper og arbeidere».– Dersom disse tollsatsene og barrierene ikke snart brytes ned og fjernes, kommer vi til å innføre 20 prosent toll på alle deres biler som kommer til USA. Bygg dem her! tvitrer den amerikanske presidenten.Trump har også tidligere truet med å innføre biltoll. I mai bekreftet hans handelsminister at USA vurderer muligheten for å øke importavgiften på utenlandske biler.EUs toll på biler fra USA ligger på 10 prosent.Importavgiften på utenlandske personbiler i USA har til sammenligning vært på 2,5 prosent, mens den for varebiler ligger på 25 prosent.– Det er veldig vanskelig for oss å selge biler til EU. Men EU har sine Mercedes-er og sine BMW-er, og bilene strømmer nesten uhindret inn i USA. De betaler bare en knøttliten toll, mens EU krever massevis, sa Trump til NTB da han fikk besøk av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i mai.Bilaksjer så rødtEuropeiske bilaksjer reagerte negativt.BMW falt 1,1 prosent på Frankfurt-børsen, mens Volkswagen og Mercedes-produsent Daimler trakk ned hhv. 0,1 og 0,3 prosent.På Milano-børsen gikk Fiat Chrysler tilbake 2,4 prosent.(©NTB)


Les også