Trump vil likevel møte Kim

USAs president har ombestemt seg igjen. Donald Trump vil møte Nord-Koreas leder som planlagt, etter at Kim Jong-uns høyre hånd troppet opp i Det hvite hus.

FILE - This combination of two file photos shows U.S. President Donald Trump, left, speaking in the State Dining Room of the White House, in Washington on Feb. 26, 2018, and North Korean leader Kim Jong Un attending in the party congress in Pyongyang, North Korea on May 9, 2016. Trump is claiming Sunday, April 22, 2018, that North Korea has agreed to "denuclearization" before his potential meeting with Kim, but that's not the case. The North says it will suspend nuclear tests and intercontinental ballistic missile launches before summits with the U.S. and South Korea. The North stopped short of suggesting it has any intention of abandoning its nuclear arsenal. (AP Photo/Evan Vucci, Wong Maye-E, File) Evan Vucci Wong Maye-E
Politikk

Toppmøtet i Singapore 12. juni står igjen på agendaen, kunngjorde Trump etter å ha tilbrakt over en time med general Kim Yong-chol fra Pyongyang.– Vi snakket om nesten alt, sa Trump, som kom med gode ord om Pyongyang og lovet at ingen nye sanksjoner ville bli innført mot Kims regime så lenge forhandlingene pågår.Besøket fra Nord-Koreas tidligere etterretningssjef regnes i seg selv som historisk. Med seg i bagasjen hadde generalen, som selv er ilagt amerikanske sanksjoner, et personlig brev fra den nordkoreanske lederen.Trump avlyste 24. mai et planlagt toppmøte med Kim, og langet ut mot den nordkoreanske lederen i et brev som ble offentliggjort av amerikanske medier.Uåpnet brevI det personlige brevet anklaget han Kim for å ha vist et «voldsomt sinne» og «åpen fiendtlighet» og at det derfor ville være «upassende» å møte ham.Få timer senere ombestemte Trump seg tilsynelatende og antydet at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni likevel ville kunne finne sted.Hva som står i svarbrevet fra Kim, vites ikke. Trump sier brevet var «veldig fint» og «veldig interessant», men han sa også at han ennå ikke har åpnet det.Presidenten spøkte videre med at han kanskje får seg «en stor overraskelse» og spurte journalistene hvor mye penger de kunne tilby for å få se brevet.MenneskerettigheterPresidenten fortalte at samtalene med Kim Yong-chol hadde dreid seg om atomnedrustning, sanksjoner og økonomisk utvikling, men ikke om menneskerettigheter.Han erkjente at det blir utfordrende å få i stand en avtale med Nord-Korea, men han tror forhandlingene vil lykkes til slutt.– Prosessen starter 12. juni i Singapore, sa Trump, som mener Nord-Korea ønsker å gjøre landet atomvåpenfritt.UforståendeWashington ønsker fullstendig, verifiserbar og uomtvistelig atomnedrustning, og vil gi Nord-Korea økonomiske fordeler i bytte, samt oppheving av sanksjoner. Men mange observatører stiller seg tvilende til at Kim er villig til å gi opp sitt atomvåpenarsenal uten sikkerhetsgarantier.Nord-Korea stilte seg forrige uke uforstående til den amerikanske presidentens tilsynelatende avlysning av toppmøtet.– Ytterst beklagelig, sa landets viseutenriksminister Kim Kye-gwan, som understreket at den nordkoreanske lederen når som helst er villig til å sette seg ned ansikt til ansikt med Trump.Brev i bagasjenGeneral Kim Yong-chol ankom onsdag New York, der han har hatt en rekke møter med utenriksminister Mike Pompeo. Torsdag ble det klart at han skulle videre til Washington. Han ble den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Det hvite hus på 18 år.Pompeo opplyste torsdag at samtalene med den nordkoreanske utsendingen hadde vært konstruktive og at det var gjort reell framgang i arbeidet med å få i stand et toppmøte. Han hyllet også Kim Jong-un som «en ledertype som kan ta dristige avgjørelser».(©NTB)

kim jong-nam
donald trump
Nyheter
Politikk