Uklart når migrantfamilier blir gjenforent

Immigrant children walk in a line outside the Homestead Temporary Shelter for Unaccompanied Children a former Job Corps site that now houses them, on Wednesday, June 20, 2018, in Homestead, Fla. U.S. Rep. Carlos Curbelo said he found it "troubling" to see two of his Democratic colleagues turned away from the Miami-area detention center for migrant children. (AP Photo/Brynn Anderson) Brynn Anderson

USAs helseminister Alex Azar sier prosessen med å gjenforene internerte barn med foreldrene starter med en gang, mens en annen i departementet sier noe annet.

Etter massiv kritikk ga president Donald Trump onsdag ordre om at ulovlige innvandrere ikke lenger skal fratas barna sine ved grensa til USA.Minst 2.300 barn er skilt fra foreldre og foresatte på denne måten siden 5. mai, for deretter å bli plassert i interneringsleirer, ifølge nyhetsbyrået AFP. Over 100 av dem er under fire år gamle.Men til tross for Trumps direktiv, er ingen konkret plan kommet på plass for når disse familiene skal bli gjenforent, ifølge flere medier.Forskjellige uttalelserHelseministeren sa onsdag at de vil starte prosessen med en gang, uten å gi ytterligere informasjon om hvor lang tid dette vil ta, ifølge Fox News .Samtidig sa helsedepartementets talsmann Kenneth Wolfe at disse sakene vil bli prosessert gjennom systemet som normalt.– Det blir ingen fritak fra eksisterende saker, sa han til The New York Times . Avisen skrev at barna vil bli holdt i interneringssentrene mens foreldre og foresatte som sitter varetektsfengslet, får behandlet sin sak.Da New York Post ba om en oppklaring om hva som egentlig stemmer, sa en annen talsmann i departementet Brian Marriott at det er for tidlig å si.– Det er fortsatt veldig tidlig og vi venter på videre veiledning i spørsmålet. Gjenforening er alltid det endelige målet.Interneres sammenMed direktivet ønsker Trump trolig å etablere en praksis hvor ulovlige innvandrere kan interneres sammen med barna sine på ubestemt tid. I dag finnes det en grense på 20 dager, og saken kommer sannsynligvis til å havne i rettsvesenet.Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er lite imponert over planene og anklager Trump for å «bruke små livredde barn» for å få Demokratene til å gå med på hans innvandringspolitikk.– Presidentens direktiv forsøker å erstatte en form for barnemishandling med en annen, sier hun. Pelosi viser til at det nå legges til rette for at familier stenges inne på ubestemt tid under «fengselslignende forhold».Også borgerrettighetsorganisasjonen ACLU kritiserer Trump-administrasjonen for å nå skulle internere barn «uten noen ende i sikte».– Trumps ordre erstatter en krise med en annen. Barn hører ikke til i fengsler i det hele tatt, selv sammen med foreldrene, ikke under noen som helst omstendigheter, heter det fra organisasjonen.SnuoperasjonAt Trump valgte å undertegne direktivet, tolkes som en dramatisk politisk snuoperasjon. Tidligere har han hevdet at det måtte gjøres vedtak i Kongressen for å endre behandlingen av migrantbarna.Presidenten håper Kongressen vil gjennomføre endringer i USAs innvandringspolitikk som omfatter mye mer enn behandlingen av ulovlige innvandreres barn.To forslag som skal behandles torsdag, omfatter blant annet finansiering av muren som Trump vil bygge langs grensa mot Mexico – i tillegg til migrantbarnas situasjon.(©NTB)