FN-sjefen: Fortsatt frykt for atomkrig

FNs generalsekretær António Guterres var til stede under markeringen av at 73 år er gått siden USAs atomangrep på byen Nagasaki i Japan.

United Nations Secretary-General Antonio Guterres, right, and Japanese Prime Minister Shinzo Abe, left, offer a silent prayer during a ceremony at Nagasaki Peace Park in Nagasaki, southern Japan Thursday, Aug. 9, 2018, marking the 73rd anniversary of the bombing on the city. (Miyuki Saito/Kyodo News via AP) Miyuki Saito

– 73 år senere lever vi dessverre fortsatt med frykt for atomkrig, sa Guterres under seremonien i Nagasaki.Han er den første FN-sjefen som har besøkt byen som ble rammet av en amerikansk atombombe 9. august 1945. Opptil 80.000 mennesker antas å ha dødd som følge av angrepet.Atomangrepet på Hiroshima skjedde noen dager tidligere, og Nagasaki er det så langt siste stedet på kloden som er blitt rammet av atomvåpen i krig.Også Japans statsminister Shinzo Abe var til stede under seremonien torsdag. Det var også flere norske ungdomspolitikere og Nagasakis ordfører Tomihisa Taue.Både Guterres og Taue tok til orde for atomnedrustning i sine taler. Taue oppfordret Japans regjering undertegne den internasjonale avtalen om forbud mot atomvåpen.Avtalen ble vedtatt i FNs hovedforsamling i fjor, men Japan har ikke undertegnet den. Det har heller ikke Norge – til tross for at Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) i fjor mottok Nobels fredspris.(©NTB)