Full forvirring om hvem som skal styre Sverige

Svenske velgere må leve i uvitenhet om hvilken regjering de får etter valget. Sverigedemokraterna vil snakke med alle, men ingen vil snakke med dem.

Politikk

- Jeg tror at det blir et parlamentarisk kaos i starten, sier Sverigedemokraternas riksdagsrepresentant Aron Emilsson under et besøk på Arendalsuka.- Vi har sagt at vi er rede til å forhandle med alle partier i starten. Vi venter egentlig bare på hvordan høyre og venstre i svensk politikk stiller seg til det, forklarer han.Det utskjelte og sterkt kritiserte innvandringskritiske partiet sitter allerede i dag i en svært gunstig vippeposisjon i Riksdagen, en posisjon som bare ser ut til å bli styrket i valget 9. september.Sverigedemokraterna ser nemlig ut til å få over 20 prosent av stemmene.- Gjennomslag viktigstMen i inneværende periode holder en uformell avtale Sverigedemokraterna (SD) utenfor makten, noe partiet er opptatt av å endre etter valget.- Vi fører nå en intern diskusjon om hvordan vi skal forholde oss til det, det kommer an på valgresultatet, sier Emilsson til NTB.- Det absolutt viktigste for oss er ikke om vi inngår i en regjering eller bare blir et samarbeidsparti som samarbeider om budsjettet, men hvilket gjennomslag forslagene våre får, konstaterer han.Emilsson sier partiet ønsker å forhandle fra sak til sak med alle som er villige til å snakke med dem, og at partiet kan samarbeide både til høyre og venstre.- De partiene vi ser det som mest sannsynlig å kunne komme til enighet med, er Moderaterna og Kristdemokraterna, sier Emilsson, som er partiets kulturpolitiske talsperson.Ingen avklaringVelgerne fikk ingen avklaring av regjeringsspørsmålet under en partilederdebatt nylig.Konservative Moderaternas leder Ulf Kristersson åpnet da for at Alliansen, med hans parti, Centern, Folkpartiet og Kristdemokraterna, kan regjere i minoritet - hvis ikke de rødgrønne partiene sammen med SD danner flertall mot dem.Han ser på Alliansen som det klart sterkeste regjeringsalternativet, med omkring 40 prosent av stemmene. Men Kristersson regner da ikke med SVs søsterparti Vänsterpartiet i en eventuell rødgrønn koalisjonsregjering.Men statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna undrer seg over at de fire alliansepartiene åpner for å regjere sammen uten Sverigedemokraterna, selv om de tre rødgrønne partiene blir større. Löfven utelukker kategorisk å gjøre seg avhengig av SD, skriver nyhetsbyrået TT.Moderaternas linje er å ikke forhandle med SD, og liberale Folkpartiets leder Jan Björklund sier han aldri kommer til å sette seg i en regjering sammen med SD. Også Centern utelukker samtaler eller samarbeid med SD.UforutsigbartAlliansen hadde flertall uten SD og styrte Sverige fra 2006 til 2014, men situasjonen ble kaotisk da verken alliansepartiene eller de tre rødgrønne partiene fikk flertall i valget i 2014.Löfven overtok som statsminister, men det ble regjeringskrise allerede samme høst da han ikke fikk flertall for sitt budsjett.Löfven la fram planer om nyvalg, men krisen ble løst gjennom en avtale som stengte SD ute. Kjernepunkter var at lederen for den største partikonstellasjonen skulle slippes fram som statsminister, og at minoritetsregjeringer var garantert å få gjennom sine budsjetter.Avtalen skulle gjelde fram til 2022, men ble brutt allerede i oktober 2015 da Kristdemokraterna forlot den. I praksis gjelder imidlertid avtalen fortsatt.(©NTB)

sverige
sverigedemokraterna
valg
Nyheter
Politikk