Anders Wiklund/TT

Mot marerittvalg for Stefan Löfven

Økonomien går så det griner, ledigheten er lav og innvandringspolitikken er strammet inn. Likevel går Sveriges sosialdemokrater mot et katastrofevalg.

I onsdagens partilederdebatt hos Sveriges Radio har partileder og statsminister Stefan Löfven på nytt kniven på strupen. For hvis meningsmålingene slår til, må vi over 100 år tilbake for å finne så svak oppslutning om Socialdemokraterna, partiet som i flere tiår var ett av Europas største sosialdemokratiske partier.Til tross for at sossarna har vippet over 25 prosent på et par ferske målinger, viser snittet i forkant av valget 9. september at bare vel 24 prosent av de spurte vil stemme på partiet.Så sent som i 1994 hadde sosialdemokratene støtte fra 45 prosent av velgerne, og i 2006 gikk Göran Persson av på valgnatten etter å ha fått 35 prosent av stemmene.– Vi har følelsen av at vi taper til både Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna. Man går enten lengst til venstre eller lengst til høyre for å gi uttrykk for sin misnøye med Socialdemokraterna, sier partiets leder i Västernorrland, Bodil Hansson til Aftonbladet .En analyse fra demoskop for Expressen nylig viste at flukten fra Löfven er størst blant dem med lav utdanning, lav inntekt og i Norrland – velgergrupper som tidligere har vært mest tro mot partiet.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også