Vedum krever Mæland-redegjørelse om tvangsekteskap i nord

Kommunalminister Monica Mæland (H) må redegjøre i Stortinget for den fastlåste fusjonen mellom Troms og Finnmark, krever Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Situasjonen er blitt så ekstrem at Mæland må ta en runde med Stortinget, sier Vedum til NTB.Straks Stortinget er samlet på nytt den første uka i oktober, må statsråden komme til Stortinget og redegjøre for hva som er status og planene framover, mener Vedum.Kan ikke, vil ikkeMæland slår fast at hun verken vil eller kan overta sammenslåingsprosessen etter fylkestinget i Troms fredag vedtok at de ikke vil starte arbeidet med sammenslåingen så lenge Finnmark ikke vil delta i arbeidet.Troms-politikerne ønsker at departementet overtar, men det sier Mæland nei til.– For det første har jeg ikke lovhjemmel til å overta disse oppgavene. For det andre har jeg heller ikke noe ønske om å overta en prosess som jo handler om å flytte oppgaver fra staten og ut til fylkeskommunene, sier Mæland til NTB fredag.– Rent hykleri– Mæland vil med andre ord tvinge Troms og Finnmark til å gjennomføre et tvangsekteskap ingen ønsker, samtidig som hun begrunner det med hensynet til lokaldemokratiet. Det blir rent hykleri, sier Vedum til NTB.Han legger til at Mæland viser til at Stortinget har vedtatt regionreformen og dermed også sammenslåingen av Troms og Finnmark.– Hun har hele tiden skjøvet Stortinget foran seg. Når situasjonen nå er blitt så ekstrem, er det bare naturlig at hun kommer til det samme Stortinget og redegjør for situasjonen, sier Vedum til NTB.Ønsker dialogMælands plan er i stedet å invitere fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) fra Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) fra Troms til et møte på sitt kontor mandag 20. august. I invitasjonen heter det at hun vil snakke om hvordan de kan arbeide videre med å gjennomføre sammenslåingsvedtaket.Men Vassvik sier til NRK fredag kveld at det ikke er sikkert at hun kommer til å stille. Det er også uvisst hva hun eventuelt vil si, dersom hun stiller.– Jeg har gjort det jeg kan for å få prosessen i gang. Fylkeskommunene er best tjent med å utforme den nye fylkeskommunen selv, sier Mæland.OmkampVedum har tidligere sagt til NTB at partiet kommer til å ta opp sammenslåingen mellom Finnmark og Troms på nytt i løpet av høsten i et forsøk på å få Stortinget til å endre sitt vedtak.– Den planen ligger fast. Men et slikt forslag må jo gjennom komiteen og hele runden. Det tar noen uker. Når situasjonen er så fastlåst, kan vi ikke vente så lenge. Derfor ber vi om en redegjørelse straks Stortinget er samlet, sier Vedum til NTB.(©NTB)