Frykt for høyrekupp hos britiske konservative

En kraftig tilvekst av nye medlemmer har utløst frykt hos enkelte for at den ytre høyresiden planlegger å overta det britiske konservative partiet

FILE - In this file photo dated Wednesday, Jan.17, 2018, former U.K. Independence Party leader and MEP Nigel Farage listens to speeches at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. According to an article written by Farage and published Saturday Aug. 18, 2018, Farage says he is joining up with a pro-Brexit pressure group to oppose Britain's Prime Minister Theresa May's plan for future ties with the European Union. (AP Photo/Jean-Francois Badias, FILE) Jean-Francois Badias
Politikk
Tusener av mennesker har søkt om medlemskap i det konservative partiet i løpet av sommeren. Men dette gleder ikke alle i sentrum-høyre-partiet.– Det er helt klart en strøm av folk som slutter seg til partiet, men det er umulig å si hva deres hensikter er, sier Dominic Grieve, som er et av parlamentsmedlemmene som er tilhenger av EU.I hans valgkrets i det sørøstlige England har medlemstallet vokst med 100 til 1.200 nå, og Grieve føler seg sikker på at noen av de nye medlemmene tar sikte på å fjerne ham.Noen pro-EU-parlamentarikere blant de konservative mener at kompromissløse brexit-tilhengere fra UKIP melder seg inn i de konservative for å stemme for en endring av ledelsen i partiet.De viser til at forretningsmannen Aaron Banks, som var den som ga mest penger til brexit-kampanjen, har oppfordret de 90.000 brexit-tilhengerne i gruppa Leave.EU til å melde seg inn i det konservative partiet.Han har vedgått at han ønsker å sikre at partiets neste leder, og dermed neste britiske statsminister, er en klar brexit-tilhenger om Theresa May blir fjernet som følge av motstand mot hennes planer om en myk brexit med utstrakt samarbeid med EU.(©NTB)