Henrik Montgomery/TT

Håper å avsette Löfven tirsdag

Tirsdag kommer Riksdagen i Sverige til å stemme om statsministerposten. Alliansen håper da på å kunne avsette statsminister Stefan Löfven.

– Når det gjelder spørsmålet om statsministeravstemningen har jeg i dag sammen med gruppelederne besluttet at den skal finne sted i morgen klokken 9.30, sier riksdagens nyvalgte leder Andreas Norlén på en pressekonferanse mandag.Dersom Löfven og Socialdemokraterna taper avstemningen, kan det ta flere dager før en ny statsministeravstemning kan holdes, sier talmann Norlén, som tilhører Moderaterna.– Det kommer til å ta betydelig mer enn 24 timer, slår han fast.Hvilke vilkår som gjelder for å kunne danne regjering, eksempelvis om det kreves en garanti for å få støtte for statsbudsjettet i Riksdagen, vil han ikke gå inn på.– Det er et spørsmål jeg kommer til å fundere på, om det blir aktuelt å danne en ny regjering har jeg ikke tatt stilling til enda, sier Norlén.– Det grunnleggende kravet er at statsministeren må tolereres av riksdagen. Det innebærer at 175 representanter ikke stemmer nei, legger han til.Alliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, har 143 representanter i riksdagen etter valget i Sverige. De vil etter alt å dømme trenge støtte fra Sverigedemokraterna, som har 62, for å avsette Löfven.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også