Det er blant annet nyhetsbyrået Jiji og lokale medier som melder at Japan har forsøkt å få på plass en ordning for å få fortsette å importere råolje fra Iran, men at dette ikke ser ut til å lykkes.President Donald Trump trakk i mai USA ut av atomavtalen med Iran, og i august iverksatte USA sanksjoner som skal forhindre at andre land handler varer med Iran. I første omgang gjaldt det varer som tepper, gull og nøtter. I andre fase av disse sanksjonene vil Irans olje- og bankindustri rammes. Sanksjonene gjeninnføres 5. november.En talsperson for handelsmyndighetene i Japan bekreftet mandag at et unntak for Japan har vært tema i samtaler med USA, men ønsket ikke å gi ytterligere kommentar.Oljeimportører ønsker ikke å kommentere opplysningene.Ressursfattige Japan er avhengig av råoljeimport fra hele Midtøsten for å dekke sine behov. Iran sto imidlertid kun for 5,3 prosent av landets totale råoljeimport i fjor.(©NTB)