Krever praksisendring for norsk krigsmateriell til autoritære regimer

Changemaker krever at Norge strammer inn regelverket for våpeneksport slik at vi unngår å selge krigsmateriell til autoritære regimer som Saudi-Arabia og Qatar.

AP Photo

Onsdag lanserte Changemaker rapporten «Våpensalg i grenseland». Den advarer blant annet mot at autoritære regimer utgjør en stadig større mottaker av norsk krigsmateriell. Norge følger EUs felles regelverk for våpeneksport, men ungdomsorganisasjonen krever at Norge skjerper tolkningen av regelverket.– Changemaker krever at Norge skjerper tolkningen av regelverket slik at menneskerettighetssituasjonen i landet alene gir grunnlag for avslag på en lisenssøknad. I dag vurderer Utenriksdepartementet hvorvidt materialet kan brukes direkte til undertrykking eller krig, ikke hvorvidt landet selv bryter menneskerettighetene, sier Changemakers leder, Embla Regine Mathisen.Ifølge rapporten har både Sverige, Nederland og Tyskland strammet inn sin praksis for eksport av krigsmateriell. I 2017 var Oman Norges største kunde og Norge solgte krigsmateriell til Saudi-Arabia for 41 millioner. Ifølge Changemaker signerte Kongsberg Gruppen i år en historisk stor avtale med Qatar.– Eksportregelverket er fullt av fine formuleringer om menneskerettigheter, men de er så vagt formulert at de ikke får noen betydning, sier Mathisen.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker